Jozef Vrijdaghs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jozef Vrijdaghs (Sint-Truiden, ca. 1890 - 3 juni 1950) was een Belgisch advocaat, activist en lid van de Raad van Vlaanderen en oorlogsburgemeester tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Levensloop[bewerken]

Vrijdaghs, broer van Paul Vrijdaghs, promoveerde tot doctor in de rechten (1912) aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij vestigde zich als advocaat in Sint-Truiden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog behoorde hij tot de harde kern van activisten in Sint-Truiden. Hij was er voorzitter van de Groeningerwacht. In december 1917 werd hij lid van de Raad van Vlaanderen.

In november 1918 vluchtte hij naar Nederland en werd in 1921 leraar Frans. Na de uitdovingswet van 1927 keerde hij naar België terug. Tijdens de jaren dertig was hij betrokken bij de plannen van zijn broer Paul om zich te laten verkiezen in de Oostkantons en van daaruit actie te voeren voor de terugkeer van deze kantons naar het Derde Rijk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog traden beide broers Vrijdaghs toe tot de Devlag. In 1941 werd Jozef oorlogsburgemeester van Sint-Truiden, tot in 1943. Hij werkte zeer actief mee met de bezetter en verklaarde "honderd procent Vlaams en bijgevolg honderd procent Duits te zijn".

Literatuur[bewerken]

  • Daniël VANACKER, Het aktivistisch avontuur, 1991.
  • Luc VANDEWEYER, Jozef Vrijdaghs, in: Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging, Tielt, 1998.
  • Nico WOUTERS, Oorlogsbugemeesters 40/44. Lokaal bestuur en collaboratie in België, Tielt, 2004.
  • Piet LAMBRECHTS, Oorlog in Sint-Truiden, 2013.