Deutsch-Vlämische Arbeitsgemeinschaft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deutsch-Vlämische Arbeitsgemeinschaft
(DeVlag)
DeVlaglogo.png
Algemene gegevens
Partijvoorzitter Jef van de Wiele
Rolf Wilkening
Actief in Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Ideologie / Geschiedenis
Richting Extreemrechts
Ideologie Nationaalsocialisme
Fascisme
Populisme
Opgericht 1936
Opheffing januari 1945
Media
Ledenblad De Vlag
Portaal  Portaalicoon   Politiek
België

De Deutsch-Vlämische Arbeitsgemeinschaft, kortweg DeVlag (uitspraak 'deevlag'), was een in 1936 door Vlaamse en Duitse academici opgerichte culturele vereniging voor de bestudering van de gemeenschappelijkheden van de Vlaamse en Duitse cultuur. De organisatie was van het begin af aan pro-nationaalsocialistisch. DeVlag-leiders waren Jef van de Wiele en Rolf Wilkening.

Geschiedenis[bewerken]

Na de Duitse inval in België in 1940 ontpopte de DeVlag zich meer als een politieke nationaalsocialistische Groot-Duitse club, dan als een culturele vereniging. De DeVlag werd een felle concurrent van het VNV (Vlaamsch-Nationaal Verbond), dat weliswaar ook fascistisch was, maar in het begin wat meer aarzelde over zijn houding tegenover de bezetter, waarvan men niet wist of die een onafhankelijk Vlaanderen of Groot-Nederland zou toestaan.

Toen het veel grotere VNV echter voor de collaboratie koos, leek de rol van de DeVlag uitgespeeld. Na de Duitse inval in de Sovjet-Unie (1941) speelden DeVlag-leden een grote rol bij de rekrutering van Vlamingen voor de Waffen-SS, terwijl het VNV wierf voor burgerwachten en het Vlaamsch Legioen, dat een aparte plek naast de Wehrmacht zou houden.

De DeVlag koos medio 1941 ook voor opname van Vlaanderen in het Duitse Rijk. Hierdoor laaide de concurrentiestrijd met het VNV weer op, dat juist naar een 'Dietschland' (= Nederland, Vlaanderen en Oost-Friesland) streefde. Toen Hitler SS-leider Himmler in 1942 benoemde als coördinator voor de nazificering van de bezette landen, werd in feite het pleit ten gunste van de DeVlag beslist. Het Vlaamsch Legioen werd gedwongen de eed op de führer af te leggen en werd tegen eerder gedane beloften in toch ingezet aan het oostfront. De DeVlag werd een mantelorganisatie van de SS die ronselde voor de Algemeene-SS Vlaanderen, die onder leiding kwam te staan van Jef Van de Wiele en Tony Van Dyck. In januari 1942 hield de DeVlag haar "cellenconvent" in de Brusselse Alhambra.[1]

Veel leden van de DeVlag (waaronder Van de Wiele) vluchtten na de intocht van de geallieerden in België (augustus 1944) naar Duitsland waar ze nog een rol van betekenis onder de daar verblijvende Belgische collaborateurs speelden en een Vlaamse regering in ballingschap vormden, de zogenoemde Vlaamsche Landsleiding. De hoop ooit nog een nazi-Vlaanderen te kunnen leiden, ging in rook op na het fiasco van het Ardennenoffensief in januari 1945.

De DeVlag werd na de oorlog als een criminele organisatie verboden. Veel DeVlag-leden werden gerechtelijk vervolgd.

Structuur[bewerken]

Persorganen[bewerken]

De DeVlag had een eigen dagblad gericht op Vlaamse arbeiders in Duitsland, Het Vlaamsche Land. Vanaf 31 augustus 1943 rolde De Gazet van de persen, een van De Vlijt gestolen titel.[2] Daarnaast verzorgde de organisatie nog talrijke periodieken:

  • De Vlag (maandblad)
  • Balming (weekblad)
  • De Vlaamsche Post
  • Westland
  • Laagland
  • Odal
  • Scholingsbrieven
  • Tijl
  • Starkadd


Bekende (ex-)leden[bewerken]