Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In) is een psychedelisch rocknummer geschreven door Mickey Newbury en gepopulariseerd door The First Edition die er in 1968 een hit mee scoorden. Het nummer was bedoeld als waarschuwing voor de gevaren van lsd-gebruik.

Uitvoeringen[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijke versie[bewerken | brontekst bewerken]

De oorspronkelijke versie van het nummer werd op 9 mei 1967 opgenomen door Jerry Lee Lewis voor zijn album Soul My Way met begeleiding van The Memphis Boys, de succesvolle ritmesectie van Chips Momans American Sounds Studio in Memphis. Het album werd op 1 november 1967 uitgebracht. Een maand eerder, op 10 oktober 1967, nam Teddy Hill & the Southern Soul het nummer met producer Norro Wilson voor single-release op Rice Records (Rice 5028) met Stagger Lee als B-kant.

Versie van The First Edition[bewerken | brontekst bewerken]

Tegelijkertijd werd Just Dropped In... ook door The First Edition opgenomen (met Kenny Rogers als leadzanger) voor hun eponieme album in de Valentine Recording Studios in Valley Village, Californië. Eigenaar Jimmy Valentine nam de opname voor zijn rekening en Mike Post tekende voor de productie. Het nummer weerspiegelde het psychedelische tijdperk van eind jaren 60 en week door de hardere rocksound sterk af van het reguliere repertoire waarin countryrock en samenzang de boventoon voerden. Het intro bestaat uit achterstevoren gespeelde gitaarriffs, de gitaarsolo van Glen Campbell werd door een compressor gehaald en om de sound compleet te maken werd een tremolo-effect gebruikt. De akoestische gitaarpartijen werden ingespeeld door Mike Deasy, eveneens een studiomuzikant. Just Dropped In... werd in 1968 op single uitgebracht en bezorgde Rogers zijn eerste top 10-hit met een vijfde plaats in de Billboard Hot 100. Verder hield de band er een landelijk televisiedebuut aan over in het programma The Smothers Brothers Comedy Hour.

Na het uiteenvallen van First Edition tekende Rogers een solocontract bij United Artists en nam hij midden jaren zeventig een nieuwe versie op van het nummer voor zijn verzamelalbum Ten Years of Gold.

Andere uitvoeringen[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruik in de media[bewerken | brontekst bewerken]

Ook was de versie van First Edition in de volgende series te horen.