True Detective

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
True Detective
True Detective Logo 2014.png
Genre Mystery, Misdaad
Speelduur 60 minuten
Bedenker Nic Pizzolatto
Regie Cary Fukunaga
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start VS 12 januari 2014
NL 13 januari 2014[1]
Afleveringen 24
Seizoenen 3
Netwerk of omroep HBO
Zender HBO
HBO NL
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

True Detective is een Amerikaanse televisieserie. De serie werd voor het eerst uitgezonden door de televisiezender HBO in januari 2014. Het is een anthologieserie waarbij in elk seizoen een andere zaak wordt belicht en andere acteurs acteren.[2]

Seizoen 1[bewerken]

Het eerste seizoen van True Detective volgt rechercheurs Rust Cohle en Martin Hart tijdens een 17 jaar durende klopjacht naar de dader van een bizarre moord in Louisiana uit 1995.[3]

Rolverdeling[bewerken]

Afleveringen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten
11
The Long Bright Dark
Cary Joji FukunagaNic Pizzolatto12 januari 2014

Louisiana, 1995. Rechercheurs Martin Hart en Rustin Cohle onderzoeken de rituele moord op voormalig prostituee Dora Kelly Lange, die gevonden werd met een symbool op haar rug geschilderd, een kroon van hertengewei dragend, geblinddoekt en al biddend voor een boom. Een traliewerkje bestaand uit twijgen, zoals een vogelval, wordt gevonden bij haar lichaam. Cohle is ervan overtuigd dat het niet het eerste slachtoffer is van de moordenaar, maar Hart is sceptisch. Hun onderzoek leidt naar de zaak Marie Fontenot, een klein meisje wier verdwijning vijf jaar eerder nooit werd onderzocht. Een ander verslag wordt gevonden van een kind dat beweerde achtervolgd te worden in de bossen door "een spaghetti-monster met groene oren". Hart nodigt Cohle uit voor het eten, niet wetend dat het de verjaardag is van Cohles overleden dochter. Cohle aanvaardt met tegenzin, maar komt dronken aan aangezien hij een alcoholprobleem heeft. Hart en Cohle onderzoeken het verdwijnen van Fontenot met een bezoek aan Maries oom Danny. In een vervallen speelhut vindt Cohle een twijgen traliewerk.

Zeventien jaar later worden Cohle en Hart vijf dagen lang apart verhoord over Dora Kelly Lange, door rechercheurs Thomas Papania en Maynard Gilbough. Hart en Cohle hebben elkaar niet gesproken sinds 2002. Cohle krijgt een foto van een ander meisje dat is vermoord zoals Lange onder zijn neus geduwd. Papania en Gilbough willen weten hoe de moordenaar opnieuw kon toeslaan aangezien hij gevonden werd in 1995. 
22
Seeing Things
Cary Joji FukunagaNic Pizzolatto19 januari 2014

In 1995 onderzoeken Cohle en Hart de moord op Dora Lange verder. Ze komen te weten dat ze vaak een kerk bezocht voor haar verdwijning. Cohle ontdekt dat Hart zijn vrouw Maggie bedriegt met Lisa Tragnetti, wat leidt tot spanning tussen de twee rechercheurs. Cohle heeft ook last van hallucinogene bijwerkingen door zijn druggebruik en is minachtend tegenover dominee Billy Lee Tuttle. Deze lobbyt om een speciale eenheid op te richten die zich richt op anti-Christelijke misdaden om het onderzoek te ondersteunen. Wanneer Cohle drugs koopt van een jonge prostituee, wordt hij verwezen naar een trailerpark met weggelopen meisjes. De inspecteurs vinden Langes dagboek en ontdekken zo de locatie van de kerk, die werd verwoest in een brand. Ze ontdekken ook dat Lange onder invloed stond van een man die ze de Gele Koning noemde. Wanneer ze de ruïne van de kerk onderzoeken, vinden ze een tekening van een vrouw met een kroon van hertengewei die op de muur geschilderd werd.


Zeventien jaar later zetten Papania en Gilbough hun interviews met Hart en Cohle voort. Hart is gescheiden, Cohle vertrouwt hen toe dat zijn dochter omkwam in een ongeval, wat leidde tot het instorten van zijn huwelijk en het begin van zijn drugsverslaving. Om vervolging om zijn moord op een methgebruiker die zijn eigen dochter injecteerde met de drug te vermijden, stelden Cohles oversten hem voor vier jaar aan als undercover, tot hij in een psychiatrische instelling werd geplaatst na het neerschieten van drie leden van een drugskartel en zelf gewond te zijn geraakt. Na zijn vrijlating leidde Cohles verzoek voor een andere job tot moordonderzoek bij het CID, waar hij Hart als partner kreeg. 
33
The Locked Room
Cary Joji FukunagaNic Pizzolatto26 januari 2014

In 1995 vinden Hart en Cohle de eigenaar van de afgebrande kerk, priester Joel Theriot. Deze vertelt hen dat Dora Lange vaak werd gezien met een man die littekens in zijn gezicht heeft. Ze gaan op zoek naar de man terwijl ze onder druk komen te staan om het onderzoek over te laten aan de speciale eenheid. Hart begint zich opnieuw te binden met Maggie, ondanks haar fascinatie voor Cohle. Hij valt Lisa's nieuwe vriend aan uit jaloezie, wat zijn eigen moraliteit in vraagt stelt. Cohle doorzoekt oude moordzaken die lijken op de zaak Lange. Hij vindt Rianne Olivier, een veronderstelde toevallige dood die overeenkomsten heeft met de moord op Lange. Ze ontdekken dankzij Oliviers grootvader dat ze schoolzat op Light of the Way, een religieuze school die eigendom is van dominee Tuttle, voor ze wegliep met haar vriend Reggie Ledoux. Ledoux was een drugsdealer, meermalig zedendelinquent en voormalig celgenoot van Langes ex-echtgenoot, waarop ze Lange gaan ondervragen over Ledoux. Ze laten de politie uitkijken naar Ledoux, wanneer een lange man met littekens die enkel ondergoed en een gasmasker draagt en een machete bij zich heeft, wordt gezien.


In 2012 leggen de interviews van Papania en Gilbough de gebreken van Hart en Cohle bloot, vooral Harts hypocriete kijk op moraliteit en Cohles nihilistische kijk op de wereld. Hart vertelt dat hij ondertussen gescheiden is van Maggie. 
44
Who Goes There
Cary Joji FukunagaNic Pizzolatto9 februari 2014

In 1995 ondervragen Cohle en Hart Charlie Lange over zijn voormalige celgenoot, Reggie Ledoux. Lange vertelt hen dat hij Ledoux foto's van Dora heeft getoond en zegt dat een zekere Tyrone Weems een aanwijzing kan zijn. Hart vindt Weems op een raveparty in een opslagplaats en dwingt hem de naam van een motorbende uit Oost-Texas te zeggen waar Ledoux tegenwoordig crystal meth voor maakt, de Iron Crusaders. Cohle, die vroeger nog undercover in de bende heeft gewerkt, neemt ziekteverlof om te infiltreren in de bende. Hij vertelt dat hij zijn stervende vader gaat bezoeken. Ondertussen vertelt Lisa alles over haar affaire met Hart aan diens vrouw Maggie. Wanneer Hart thuiskomt, is zijn gezin weg en staan zijn koffers klaar. Hij probeert op Maggies werk met haar te praten, maar wordt verhinderd door de security. Cohle komt hem halen. Cohle gaat naar de verblijfplaats van de Iron Crusaders, waar hij vertelt dat hij een voormalig security was bij een Mexicaans drugskartel. Hij heeft cocaïne vanuit de bewijsmaterialen van de politie meegenomen om zijn dekmantel kracht bij te zetten. Hij onderhandelt met zijn contactpersoon Ginger dat als er een deal gesloten wordt met de maker van de meth voor de bende, hij Ginger zal helpen een drugspand te overvallen. Vermomd als politie overvallen ze het huis, waarbij ze een van de bewoners neerschieten en de buurt op stelten zetten. Met de echte politie op komst, helpt Cohle Ginger weg bij het huis en belt Hart, die hen ophaalt voor de politie arriveert.


In 2012 beginnen Papania en Gilbough te twijfelen over het onderzoek. Ze stellen het ziekteverlof van Cohle in vraag, aangezien er nergens bewijs werd gevonden dat Cohles vader in het hospitaal lag. Cohle vertelt hen over zijn vader, terwijl Hart doet alsof hij van niets weet. 
55
The Secret Fate of All Life
Cary Joji FukunagaNic Pizzolatto16 februari 2014

In 1995 ontmoeten Ginger en Cohle - die nog steeds undercover is - DeWall, een partner van Ledoux, in een bar. DeWall weigert een drugsdeal met Cohle die hem een ontmoeting met Ledoux zou opleveren, maar Hart volgt DeWall wanneer die vertrekt. Hart laat Cohle weten waar hij is en ze ontmoeten elkaar bij DeWalls truck in de bosjes. Cohle leidt hen naar de schuilplaats, waarbij ze verborgen explosieven moeten ontwijken die zijn geplaatst om indringers tegen te houden. In het huis vinden ze Ledoux en Hart leidt hem naar buiten waar hij hem handboeien omdoet. Cohle richt zijn wapen op DeWall, die uit het methlab komt. Wanneer Hart het huis verder doorzoekt vindt hij twee gevangengenomen kinderen, die in weerzinwekkende omstandigheden leven. Uitzinnig van woede stormt hij weer naar buiten en schiet Ledoux door het hoofd. DeWall vlucht maar wordt gedood door een van de explosieven. Cohle doet Ledoux de handboeien af en schiet een machinegeweer leeg zodat de tuin vol kogelhulzen komt te liggen. Als ze later verhoord worden vertellen ze elk apart hetzelfde verhaal, dat ze een vuurgevecht overleefd hebben. Een van de kinderen is dood maar het andere overleeft het. Hart en Cohle worden als helden onthaald en krijgen promotie.


Tegen 2002 is Hart weer teruggekeerd bij zijn gezin en heeft Cohle een vriendin. Cohle is ondertussen een vermaard ondervrager en krijgt de opdracht een overvaller die twee mensen vermoordde onder invloed van PCP, te doen bekennen. De man zegt Cohle te kennen van de zaak uit 1995 en verklaart dat Ledoux niet de gezochte moordenaar was. De echte dader had hoge connecties en hij zegt zelf gehoord te hebben van de Gele Koning. Dit gegeven is niet bekend geraakt bij het publiek. Cohle begint de man te slaan, maar wordt tegengehouden. Wanneer hij later terugkeert met Hart blijkt de man zelfmoord te hebben gepleegd nadat hij een telefoontje kreeg - zogezegd van zijn advocaat - vanuit een publieke telefooncel in the middle of nowhere. Cohle gaat terug naar de verlaten religieuze school, waar hij tientallen twijgwerkjes en tekeningen op de muren vindt.


In 2012 vertellen Papania en Gilbough aan Hart dat ze Cohle verdenken achter de moorden te zitten, aangezien hij altijd de volgende aanwijzing vond. Cohle werd gezien tussen de toeschouwers van een afgespannen moordplek in Lake Charles die verdacht veel overeenkomsten heeft met de zaak Dora Lange. Hij wordt ook gezien als belanghebbend persoon van de verdachte dood van dominee Tuttle twee jaar eerder. Cohle verlaat de verhoorkamer wanneer hij beschuldigd wordt. Hart wordt gevraagd wat er precies gebeurde tussen hem en Cohle in 2002. 
66
Haunted Houses
Cary Joji FukunagaNic Pizzolatto23 februari 2014

In 2002 onderzoekt Cohle een reeks verdwijningen van vrouwen en kinderen over gans de staat Louisiana. Hij zoekt Joel Theriot opnieuw op, een voormalig priester die in een school van Tuttle werkte. Theriot vertelt dat de school een geval van kindermisbruik in de doofpot stak. Cohle ontmoet Kelly, het meisje dat in de schuur van Reggie Ledoux werd gevonden in 1995. Hij vraagt haar of er een derde persoon bij haar gevangenschap betrokken was. Ze beschrijft een grote man met littekens, en begint te schreeuwen wanneer Cohle naar zijn gezicht vraagt. Cohle wordt berispt, maar gaat door met het onderzoek en zoekt dominee Tuttle op, op zoek naar reacties. Hierdoor wordt hij voor een tijd geschorst. Ondertussen ontmoet Hart Beth, een voormalige prostituee uit hetzelfde trailerpark als Dora Lange, en begint een affaire met haar. Een achterdochtige Maggie vindt foto's van Beth op de gsm van Hart. Ze verleidt een dronken Cohle bij hem thuis, die razend wordt als hij ontdekt dat Maggie wraak wil nemen op haar man. Maggie vertelt dit aan Hart, die Cohle aanvalt op de parking van het politiebureau. Cohle neemt vlak daarna ontslag.


In 2012 verlaat Hart het verhoor als het hem duidelijk wordt dat Papania en Gilbough Cohle verdenken of erin willen luizen. Ook Maggie wordt verhoord. Wanneer ze vragen waarom ze van Hart scheidde, zegt ze dat het door zijn affaires kwam. Wanneer ze naar Cohle vragen, beschrijft ze hem als een integer persoon. Ondertussen ontmoet Hart Cohle voor het eerst in tien jaar. Cohle vraagt Hart om hem een biertje te trakteren. Als Cohle terug in zijn wagen stapt, laadt Hart zijn revolver. 
77
After You've Gone
Cary Joji FukunagaNic Pizzolatto2 maart 2014

Cohle probeert Hart te overhalen hem te helpen zoeken naar de man met de littekens in het gezicht. Hij herinnert Hart eraan dat hij, net als Cohle, een morele schuld te vereffenen heeft voor wat plaatsvond in 1995. Hij neemt Hart mee naar een opslagplaats waar hij de voorbije twee jaar onderzoek heeft gevoerd. De moorden hebben overeenkomsten met de tradities van Courir de Mardi Gras, Santería en voudon. Hij toont bewijzen dat Tuttle en nog anderen verantwoordelijk zijn voor de verdwijning van tientallen vrouwen en kinderen sinds de jaren 80. Cohle geeft toe dat hij in de huizen van Tuttle inbrak om bewijs te verzamelen. Hij vond foto's en een videotape waarop de rituele offering van Marie Fontenot is vastgelegd. Hij ontkent Tuttle vermoord te hebben, maar hij denkt dat anderen dachten dat Tuttle gechanteerd ging worden met de bewijsmaterialen en hem vermoord hebben om dit te voorkomen. Hart vindt een ver familielid van Reggie en DeWall Ledoux. Deze bevestigt dat de twee connecties hadden met een man die littekens in het gezicht heeft. Hij brengt Hart op het spoor van de voormalige huishoudster van Tuttles vader toen de familie Tuttle nog in het district Vermilion woonde. Ze herinnert zich een jongen met littekens, een buitenechtelijk kleinkind van Sam Tuttles "andere" familie, Childress. Hart ontdekt ook dat de deputy van Vermilion die aanvankelijk Marie Fontenots verdwijning behandelde Steve Geraci is, een oude vriend van hem, en een oude vijand van Cohle. Geraci sloot het onderzoek in '95 af en is ondertussen sheriff. Hart zoekt Geraci op en concludeert dat de ontvoering van Marie Fontenot verborgen werd door de toenmalige sheriff van Vermilion, Ted Childress. Hart en Cohle kidnappen Geraci om hem details over de zaak af te dwingen.

Ondertussen zijn Papania en Gilbough verloren gereden. Ze zijn op zoek naar de landelijke kerk die Cohle tijdens zijn verhoor vermeldde. Ze vragen de weg aan een man die het gras aan het maaien is op een kerkhof. Hoewel ze onder de indruk zijn van zijn kennis van de omgeving, valt het Papania niet op dat de man littekens in zijn gezicht heeft vooraleer ze doorrijden. De man mompelt dat zijn familie al heel lang in de buurt woont. 
88
Form and Void
Cary Joji FukunagaNic Pizzolatto9 maart 2014
De moordenaar met het gehavende gezicht woont in een groot, rommelig huis. Hij heeft geregeld seks met zijn verstandelijk beperkte halfzus. Hij spuit zijn filosofieën in verschillende stemmen en accenten. Hij bewaart het lijk van zijn vader in een schuur in de tuin. Hij wordt ook getoond terwijl hij een school aan het schilderen is, waar hij een paar meisjes in het oog houdt en oogcontact maakt met een jongetje. Cohle en Hart ondervragen Geraci en tonen hem de tape met de offering van Marie Fontenot. Ze komen te weten dat de sheriff ten tijde van Maries verdwijning Childress heette, en haar verdwijning in de doofpot stak. Het onderzoek loopt vast tot Hart ontdekt dat het "spaghetti-monster met groene oren" zijn groene oren misschien te danken heeft aan het gebruik van verf. Ze zoeken naar huizen die in die periode geschilderd werden en komen op het spoor van een zaak die "Childress and Son" heette en een man met littekens tewerkstelde. Via belastingaangiftes komen ze aan het adres van William Childress, de eigenaar van de zaak. Cohle herkent het huis meteen als dat van de moordenaar. Errol Childress, de man met de littekens, vlucht en wordt achtervolgd door Cohle naar een groot overgroeid labyrint in het bos: Carcosa. Hart belt in het huis naar Papania en Gilbough en zet de achtervolging in. In het midden van het labyrint krijgt Cohle een hallucinatie en wordt aangevallen door Errol. Na een kort gevecht, waarbij Cohle wordt neergestoken in de buik en Hart een bijltje in de borst krijgt, schiet Cohle uiteindelijk Errol door het hoofd. Na een lang verblijf in het hospitaal, bekomen de twee mannen van hun verwondingen. Hart krijgt bezoek van Maggie en hun dochters. Hart rijdt Cohle met de rolstoel naar de parking, waar Cohle vertelt dat toen hij in coma lag, hij de nabijheid van zijn dochter en vader voelde. Hij ziet het leven voor het eerst echt zitten. Hij beschrijft een universele strijd tussen licht en donker. Kijkend naar de nachtelijke hemel, zegt Hart dat het donker veel meer ruimte inneemt. Cohle besluit: "In het begin was er enkel duisternis. Als je het mij vraagt, is het licht aan de winnende hand." 

Seizoen 2[bewerken]

Het tweede seizoen speelt zich af in Californië maar laat steden zoals Los Angeles links liggen en geeft een minder bekend gebied van de staat weer. Nic Pizzolatto was opnieuw de scriptschrijver voor het hele seizoen, dat opnieuw uit 8 afleveringen bestaat. De nieuwe hoofdrolspelers zijn Colin Farrell en Vince Vaughn.

Rolverdeling[bewerken]

Afleveringen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten
91
The Western Book of the Dead
Justin LinNic Pizzolatto21 juni 2015

Vinci, Californië is een klein maar welvarend industriestadje vlak bij Los Angeles. De stadssecretaris Ben Caspere verdwijnt de dag voordat hij de plannen voor een nieuwe hogesnelheidslijn moet voorstellen. De zakenpartner van Caspere, Frank Semyon, is gedwongen de presentatie op zich te nemen, met aanwezigheid van verschillende maffiosi, die in feite Vinci leiden.

Rechercheur Ray Velcoro van het Vinci Police Department bezoekt de pestkop van zijn zoontje Chad, wiens vader hij in elkaar slaat. Velcoro vecht om het hoederecht over zijn zoon met zijn ex-vrouw. Uit flashbacks blijkt dat Chad verwekt is door een verkrachting en dat Semyon de verkrachter van Velcoro's vrouw aan Velcoro doorspeelde. Velcoro voert nu en dan een klus uit in opdracht van Semyon. Rechercheur van Ventura County, Antigone "Ani" Bezzerides valt binnen in een vermoedelijk prostitutienetwerk, maar het blijkt een legaal webcam-bedrijf te zijn. Een van de webcamgirls is haar zuster Athena. Later, wanneer ze op zoek is naar een vermiste vrouw, leidt het spoor naar dier laatste werkplaats. Het is een spirituele retraite, gerund door haar eigen vader. De excentrieke man heeft duidelijk zijn handen van zijn dochters leven afgehaald.

Een derde agent, Paul Woodrugh van de wegpolitie, wordt op betaald verlof gestuurd nadat een vrouwelijke chauffeur hem ervan beschuldigt om orale seks gevraagd te hebben. Woodrugh ontkent dit. Hij blijkt erectiestoornissen te hebben. Wanneer hij stoom aflaat door met zijn motor te gaan rijden, ontdekt hij het lijk van Caspere op een bank naast de weg. Zijn ogen zijn weggebrand door een zuur en hij heeft een grote wond in de schaamstreek. Ook Velcoro en Bezzerides worden bij de plaats delict gehaald, om de redenen van de moord op Caspere te achterhalen. 
102
Night Finds You
Justin LinNic Pizzolatto28 juni 2015

Weeklagend over het nieuws van Caspere's dood, vraagt Semyon zich af hoe hij zijn financiële problemen moet oplossen. Tijdens de autopsie vernemen Ani, Velcoro en Woodrugh dat Caspere werd gemarteld om informatie te verkrijgen en opzettelijk op de bank waar hij werd gevonden geplaatst. De staatsrecherche gelooft nog steeds in de geruchten over eventueel gemaakte deals over de aanleg van de hogesnelheidslijn en plaatst de drie agenten op de zaak.

Semyon ontdekt dat zijn geld werd verduisterd en dat hij meer miljoenen is kwijtgespeeld dan gedacht. Hij besluit op onderzoek uit te gaan met zijn eigen methodes. Een dronken Velcoro komt aan op de plaats van afspraak om zijn zoon op te halen, maar vindt enkel zijn ex-vrouw. Die zegt hem dat zij en haar nieuwe partner voor de volledige voogdij gaan, en ze dreigt met een vaderschapstest indien Velcoro moeilijk gaat doen. Woodrugh bezoekt zijn moeder Nancy alvorens zich op het onderzoek te storten. Woodrugh en zijn moeder zijn duidelijk vervreemd van elkaar, en Woodrughs vriendin Emily verdenkt hem ervan haar te bedriegen. Na een korte woordenwisseling zegt Emily tegen Woodrugh om niet meer terug te komen. Velcoro vermoedt dat er niet verwacht wordt van hem en Ani dat de zaak opgelost wordt.

Nadat Ani hem afzet, gaat Velcoro naar een bar, waar Semyon hem opzoekt. Die geeft hem info over een tweede huis dat eigendom was van Caspere. Semyon maant hem op onderzoek te gaan. Wanneer Velcoro in het huis op zoek is naar aanwijzingen, verschijnt er een persoon met een ravenmasker die Velcoro twee keer in de buik schiet met een shotgun, waarvan één keer van dichtbij. 
113
Maybe Tomorrow
Janus MetzNic Pizzolatto5 juli 2015

Velcoro heeft een droom over een man, die later zijn vader blijkt te zijn. Ze zitten in een bar waarbij Velcoro zijn eigen verwondingen ziet van de schoten in zijn buik. Zijn vader vertelt hem over een visioen waarbij hij uit een bos komt gerend en wordt doodgeschoten. Velcoro komt weer bij, en blijkt te zijn neergeschoten met rubberkogels. Hij houdt er enkele gebroken ribben aan over. Hij zoekt zijn drankverslaafde vader op en geeft hem cannabis om hem te helpen met slapen.

Semyon krijgt voor de eerste keer last van erectiestoornissen wanneer zijn vrouw Jordan hem oraal bevredigt om IVF te kunnen toepassen, wat hij als onnatuurlijk beschouwt. Ani en Woodrugh onderzoeken de mogelijke link tussen burgemeester Chessani en de moord op Caspere door naar de burgemeester zijn huis te gaan. Daar ontmoeten ze Chessani's dronken jonge vrouw en problematische zoon, tot grote woede van Chessani zelf, die dreigt Ani en Woodrugh te laten ontslaan. Semyon zoekt een oude zakenpartner op die reeds zijn schulden betaald heeft, maar eist meer kapitaal in ruil voor nieuwe gunsten. Daarna spreekt hij af met Osip, die zegt af te zien van de deal. Nog later blijkt een van zijn zakenpartners te zijn vermoord.

Woodrugh spreekt af met een oude vriend uit het leger, die hem herinnert aan hun homoseksuele ervaringen tijdens de oorlog. Woodrugh duwt hem op de grond en gaat weg. Later gebruikt Woodrugh een homoseksuele escort om in de club van Danny Santos te geraken, waar hij Semyon letterlijk tegen het lijf loopt. Semyon vraagt Santos en de andere gangsters wie er achter hem aan zit door zijn zakenpartners te doden. Santos zegt Semyon hem niet meer te respecteren en te gehoorzamen, wat in een gevecht ontaardt. Semyon trekt met een tang Santos' gouden tanden uit.

Wanneer Ani en Velcoro iets drinken bij hem thuis, zoekt Velcoro's ex-vrouw Alicia hem op. Ze vertelt hem dat de staatspolitie onderzoek naar hem voert op verdenking van corruptie en de aanval op haar aanrander. Ani luistert het gesprek af aan de deur. Alicia wil Velcoro tienduizend dollar betalen om de strijd om het hoederecht op te geven, wat hij weigert. Later voeren ze onderzoek op een filmset vanwaar laatst de auto die gebruikt werd om Caspere te vervoeren werd gestolen. Wanneer ze een jongeman met een verleden als autodief thuis opzoeken steekt een gemaskerde man hun wagen in brand. Tijdens de achtervolging wordt Ani bijna overreden door een vrachtwagen, maar Velcoro kan haar opzij duwen. Velcoro vraagt haar te vertellen wat de staatspolitie over hem weet. Ani verklaart van niets te weten. 
124
Down Will Come
Jeremy PodeswaNic Pizzolatto & Scott Lasser12 juli 2015

Semyon probeert zijn imperium weer op te bouwen door opnieuw eigenaar te worden van zijn oude club en eigendommen die ooit van hem waren. Hij sluit een deal met drugsdealers om zo zijn verloren geld terug te krijgen. Ani en Velcoro onderzoeken de handelingen van Caspere. Dit leidt hen naar uitgestrekte landerijen die blijkbaar zwaar vervuild zijn door het jarenlang dumpen van zware metalen tijdens de mijnbouw. Een bezoek aan de commune die geleid wordt door Ani's vader leert hen dat Chessani, Caspere en Caspere's psychiater Pitlor samen jarenlang zaken hebben gedaan, wat Velcoro doet beseffen dat het staatsonderzoek in Vinci niet zomaar een toneeltje is. Hij waarschuwt Ani dat Chessani niet burgemeester is geworden zonder onder vergelijkbare druk te hebben gestaan in het verleden, en dat hij niet het hoofd boven water kon houden zonder machtige vrienden of zelf druk uit te voeren.

Op haar bureau krijgt Ani te horen dat ze voor onbepaalde tijd geschorst is nadat een ex-collega haar beschuldigt van seksuele intimidatie. Ze vermoedt dat Chessani erachter zit. Ani mag wel aan de speciale opdracht blijven werken. Woodrugh wordt wakker na zijn nacht onderzoek in de hoerenbuurt, en ontdekt dat hij is blijven overnachten bij zijn oude legervriend. Woodrugh weigert een lift en vertrekt, tot hij buiten wordt lastig gevallen door een groep journalisten, die hem vragen naar zijn tijd in Afghanistan.

Woodrugh stort zich opnieuw op het onderzoek en volgt een spoor naar een pandjeshuis, waar hij het horloge van Caspere vindt, dat verkocht werd door een prostituee. Velcoro vertelt dit verder aan Semyon. Semyon zegt dat het onwaarschijnlijk is dat dit het juiste spoor is, aangezien zijn medewerker Stan onder dezelfde omstandigheden werd vermoord. Het departement van Vinci wil de zaak afhandelen en Velcoro, Ani en Woodrugh worden er met een team op uit gestuurd om de prostituee en haar pooier op te pakken. Zij lopen in een hinderlaag wanneer het gebouw een methlab blijkt te zijn. De pooier probeert te ontsnappen, maar rijdt met zijn wagen tegen een bus, vlak bij een betoging tegen het treinproject. Hij en zijn bendeleden openen het vuur. Velcoro, Ani en Woodrugh weten de bendeleden uit te schakelen, maar blijven vol afschuw achter bij het aanzicht van de tientallen doden en gewonden bij zowel politie als burgers. 
135
Other Lives
John CrowleyNic Pizzolatto19 juli 2015

Twee maanden na het vuurgevecht is de speciale eenheid die de moord op Caspere onderzocht ontbonden. Velcoro nam ontslag bij de politie van Vinci en is nu privé-beveiliging van Semyon. Ani is gedegradeerd tot verantwoordelijke van bewijsstukken en moet seminaries bijwonen in verband met de vermeende seksuele intimidatie. Woodrugh is gepromoveerd tot rechercheur en onderzoekt verzekeringsfraude. Semyon zocht McCandless op, om hem te chanteren en hem weer betrokken te laten raken in het spoorwegproject. McCandless vraagt in ruil wel Caspere's harde schijf, die werd gestolen op de avond dat Velcoro werd neergeschoten. Semyon beveelt Velcoro om zijn zakenpartner Blake te schaduwen, aangezien hij die niet meer vertrouwt.

Velcoro ziet Blake en Tony Chessani drie meisjes oppikken bij de kliniek van Pitlor en hen dan naar Semyon's rivaal Osip brengen. Ondertussen vindt Ani een link tussen het verdwenen meisje Vera en de blauwe diamanten uit Casperes kluis. Dit zorgt ervoor dat Katherine Davis het onderzoek heropent, maar onder het voorwendsel dat men op zoek is naar Irina Rulfo. Davis vermoedt dat Chessani en senator Geldof Caspere erin geluisd hebben. Velcoro wil enkel meewerken wanneer Davis hem belooft te helpen met de voogdij over zijn zoon. Ze vertelt hem dat de aanrander van Velcoro's ex zes weken geleden is opgepakt. Zo realiseert Velcoro zich dat de tip die hij destijds van Semyon kreeg een hinderlaag was om hem te corrumperen.

Woodrugh ontdekt dat Dixon op zoek was naar de diamanten voordat Caspere werd gevonden. Hierdoor besluiten hij en Ani dat Dixon werd opgedragen door Vinci om het onderzoek te manipuleren. Velcoro zoekt Pitlor op en slaat hem. Zo komt hij te weten dat Caspere en Chessani zaken deden door invloedrijke mannen te linken aan prostituees op privé-feestjes, om hen zo te kunnen chanteren. Ani vraagt haar zus Athena om op zo'n feestje binnen te geraken. Later ontdekken Ani en Woodrugh via een spoor van Ani's ex-partner een schuurtje in de bossen met een bebloede martelstoel in. Velcoro zoekt Semyon bij hem thuis op, zeggend dat ze moeten praten. 
146
Church in Ruins
Miguel SapochnikNic Pizzolatto & Scott Lasser26 juli 2015

Semyon zweert Velcoro dat de informatie die hij destijds kreeg over de aanrander van Velcoro's ex-vrouw correct was. Velcoro zoekt later de aanrander op in de gevangenis, en zweert hem te vermoorden. Na een moeilijk bezoek van zijn zoon, dat onder toezicht staat, zoekt Velcoro zijn heil in drank en drugs. Hij belt zijn ex-vrouw op en belooft haar zijn eis over de voogdij te laten vallen als ze zweert nooit te vertellen wie zijn echte vader is.

Woodrugh ontdekt dat de diamanten werden gestolen tijdens een roofoverval in 1992, wat hen ontraceerbaar maakt. Semyon gaat op zoek naar Irina, en sluit daarbij een deal met een Mexicaans drugkartel om drugs te verkopen in zijn clubs. Irina belt Semyon op en zegt hem dat ze de spullen van Caspere's huis kreeg van een agent. Semyon spreekt met haar af maar vindt de vermoorde Irina terug op hun afspreekplaats. Ze werd vermoord door de Mexicanen door haar banden met de politie. Ani gaat undercover als haar zus Athena naar een privé-feestje. Op het feestje wordt ze zoals de andere meisjes gedrogeerd. Uit hallucinaties blijkt dat ze als kind werd misbruikt.

Woodrugh en Velcoro sluipen het domein op en vangen een gesprek op tussen McCandless en Osip. McCandless zegt tegen Osip dat zijn bijdrage aan het spoorwegproject veel lucratiever was dan die van Semyon. Ze kunnen een bundel contracten stelen uit McCandless' kantoor. Ani vindt Vera op het feest en kan met haar ontsnappen na een bewaker te hebben gedood. Ze worden opgewacht door Woodrugh die hen naar Velcoro en de vluchtauto brengt. Woodrugh kijkt in de gestolen contracten en begint de grootte van waarin ze terechtgekomen zijn te realiseren. 
157
Black Maps and Motel Rooms
Daniel AttiasNic Pizzolatto2 augustus 2015

De groep hergroepeert zich in een motel om zo Ani en Vera te laten bekomen van de drugs die hen toegediend werden. Velcoro en Woodrugh nemen de documenten door die Catalyst en McCandless linken aan Osip. 's Morgens brengen Woodrugh en Ani hun familie in veiligheid wanneer Velcoro verslag uitbrengt aan Semyon. Velcoro wil bewijzen tonen aan Davis maar vindt haar dood in haar wagen.

Woodrugh ontdekt dat Ani gezocht wordt voor de moord op de bewaker en dat Velcoro verdacht wordt van de moord op Davis. Woodrugh zelf wordt gechanteerd met foto's die gemaakt werden van zijn nacht met zijn oude legervriend. De drie bedenken een theorie dat Holloway, Burris, Dixon en Caspere de rellen in 1992 gebruikten om de diamanten te stelen waarmee ze zich konden inkopen in het bestuur van Vinci. Laura, een kind die wees werd tijdens de overval, spoorde hen op en nam dienst als secretaresse van Caspere. Ze doodde hem nadat hij zijn betrokkenheid bekende.

Semyon confronteert Blake met zijn samenwerking met Osip. Blake bekent dat Osip Semyon buitenspel wil zetten met de hulp van Tony Chessani, de zoon van de burgemeester. Tony zal zelf tot burgemeester benoemd worden met de hulp van Osip. Blake bekent ook de moord op Stan. Semyon doodt Blake en regelt vervoer zodat Jordan de stad kan verlaten. Osip heeft de clubs overgenomen en Semyon aanvaardt de job als manager van de clubs. Semyon ontdekt echter een op til zijnde geldtransfer van 12 miljoen van Osip aan Tony Chessani. Hij neemt zijn resterende geld mee en steekt de clubs in brand.

Velcoro en Ani brengen samen de nacht door. Woodrugh wordt naar een afspraak gelokt door zijn afperser Holloway. Holloway eist de documenten terug die op het feest werden gestolen. Woodrugh slaat hem bewusteloos en weet de rest van diens team neer te schieten. Wanneer hij weet te ontsnappen, wordt Woodrugh neergeschoten door luitenant Burris. 
168
Omega Station
John CrowleyNic Pizzolatto9 augustus 2015

Semyon overtuigt Jordan om het land te verlaten met zijn laatste trouwe medewerker Nails. Ze spreken af in Venezuela, twee weken later. Semyon vertrekt naar de villa van burgemeester Chessani. Hij vindt het lijk van Chessani in het zwembad. Chessani is vermoord door zijn zoon Tony, die het op zelfmoord wil doen lijken. Velcoro en Ani vernemen het nieuws over de dood van Woodrugh en willen de zaak oplossen.

Ze ontdekken dat Laura, de secretaresse van Caspere, en Lenny, de fotograaf van de filmset met de gestolen wagen de weeskinderen zijn van de overval in 1992. In het huis van Lenny vinden ze de vastgeketende Laura en het ravenmasker van de man die Velcoro neerschoot, wat aangeeft dat Lenny Caspere vermoord heeft. Laura zegt dat hij ook van plan is Holloway te vermoorden in het treinstation. Lenny gaat zogezegd de documenten en de harde schijf inwisselen tegen de diamanten.

Ani zet Laura op een bus naar Seattle wanneer Velcoro Lenny onderschept in het station. Hij weet Lenny te overtuigen om Holloway in de val te lokken en neemt Lenny's plaats in. Holloway vertelt dat Laura de buitenechtelijke dochter is van Caspere, en dat hun moeder zwanger was van een tweede kind toen ze vermoord werd. Lenny wordt razend en valt Holloway aan, waardoor een vuurgevecht ontstaat tussen Velcoro, Ani, Burris, Holloway en Lenny. Holloway en Lenny worden gedood, de rest weet te ontsnappen.

Velcoro en Ani ontmoeten Semyon in een geheime ruimte in Felicia's bar. Velcoro overtuigt Ani mee te vluchten naar Venezuela, hijzelf en Semyon plannen een aanval op Osip. Ze doden Osip en McCandless en stelen de 12 miljoen. Op hun weg terug lopen ze beiden in een hinderlaag. Semyon wordt ontvoerd en naar de woestijn gebracht door de Mexicaanse kartelleden met wie hij een afspraak had om in zijn bars te werken, Velcoro zoekt zijn zoon een laatste keer op op school maar wordt opgemerkt door de politie, die een zender aan zijn wagen bevestigen. Semyon betaalt de Mexicanen uit maar weigert zijn pak af te geven, omdat daar de diamanten in zitten. Hij wordt neergestoken en achtergelaten. Hij probeert te voet terug te keren maar sterft onderweg.

Velcoro is in de bossen op de vlucht voor de politie terwijl hij een boodschap inspreekt voor zijn zoon. Hij gaat de confrontatie aan met de politie, maar wordt neergeschoten door Burris en zijn mannen. In de epiloog wordt Tony Chessani aangesteld als burgemeester, Geldof wordt verkozen tot gouverneur en gaat het spoorwegproject in uitvoering. Velcoro wordt herinnerd als een politiemoordenaar en uit de vaderschapstest die Gena liet afnemen blijkt dat Velcoro wel degelijk de biologische vader is van Chad. Een nieuwe snelweg wordt als eerbetoon vernoemd naar Woodrugh. In Venezuela blijkt dat Ani bevallen is van Velcoro's tweede zoon, en samenleeft met Jordan en Nails. Ze ontmoet de journalist die aangevallen werd door Velcoro en geeft hem al de bewijzen over de zaak Caspere, voor ze samen met Jordan, Nails en haar zoon in de massa verdwijnt. 

Seizoen 3[bewerken]

Het derde seizoen speelt zich af in het noordwesten van Arkansas. Het seizoen zal zich afspelen in drie verschillende tijdsperiodes. Nic Pizzolatto was opnieuw de scriptschrijver voor het hele seizoen, dat opnieuw uit 8 afleveringen bestaat. De nieuwe hoofdrolspelers zijn Mahershala Ali en Carmen Ejogo.

Rolverdeling[bewerken]

Afleveringen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten
171
The Great War and Modern Memory
Jeremy SaulnierNic Pizzolatto13 januari 2019
 
182
Kiss Tomorrow Goodbye
Jeremy SaulnierNic Pizzolatto13 januari 2019
 
193
The Big Never
Daniel SackheimNic Pizzolatto20 januari 2019
 
204
The Hour and the Day
Nic PizzolattoDavid Milch & Nic Pizzolatto27 januari 2019
 
215
If You Have Ghosts
Nic Pizzolatto3 februari 2019
 
226
Hunters in the Dark
Nic Pizzolatto & Graham Gordy10 februari 2019
 
237
The Final Country
Nic Pizzolatto
 
248
Now Am Found
Nic Pizzolatto