KDE Display Manager

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
KDE Display Manager
KDM op Kubuntu 8.04
Ontwikkelaar(s) Het KDE-team
Uitgebracht 12 juli 1998 (25 jaar geleden)
Recentste versie 4.11.22 (19 augustus 2015) Bewerken op Wikidata
Status Stopgezet
Besturingssysteem Linux en Unix
Geschreven in C++
Categorie Displaymanager
Licentie(s) GPL
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

KDE Display Manager (KDM) was een grafisch aanmeldscherm voor computers met Unixachtige besturingssystemen, zoals Linux. Het was de KDE-vervanger van XDM, het standaard X-aanmeldscherm, en de tegenhanger van de GNOME-vervanger van XDM, GDM.

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

Met KDM was het mogelijk om per gebruiker in te stellen welke desktopomgeving de gebruiker wilde starten. Net als de rest van KDE, maakte ook KDM gebruik van de Qt-toolkit en waren alle instellingen te beheren in het KDE-configuratiecentrum. Er waren veel instellingen beschikbaar, zoals een optie om een andere achtergrond, kleurenschema's en aanmeldopties in te stellen. Met behulp van het optionele programma KDM Theme Manager konden tevens volledige thema's geïnstalleerd worden die het aanmeldscherm grondiger aanpasten. Veel Linuxdistributies maakten van die laatste mogelijkheid gebruik om hun aanmeldscherm uniek te maken.

Een eenvoudig en standaard KDM-aanmeldvenster beschikte over een lijst met gebruikers aan de linkerkant, voorzien van gebruikersnaam en ingestelde echte naam en desgewenst een vrij te kiezen foto of andere afbeelding. Aan de rechterkant bevond zich een (KDE-)logo of analoge klok en begroeting. Onder de afbeelding of klok waren de velden met gebruikersnaam en wachtwoord. Op de meeste systemen was er tevens de beschikking over een uitrolmenu waarin een gebruiker het sessietype kon kiezen, bijvoorbeeld KDE, GNOME of een eenvoudig terminalvenster. Aan de onderkant was een serie knoppen te vinden die de mogelijkheid gaven om de computer af te sluiten, opnieuw op te starten of om de X-server opnieuw te starten.

KDE had ook de mogelijkheid om desgewenst automatisch aan te melden, wat echter als onveilig werd aangemerkt. Sommige gebruikers die van Windows gemigreerd waren vonden dit echter handig en vertrouwd.

Opvolgers[bewerken | brontekst bewerken]

Na de uitgave van KDE 4.11 werd de ontwikkeling van KDM stopgezet. Sindsdien is KDM in KDE vervangen door SDDM. In TDE wordt KDM in een iets gemoderniseerd jasje doorontwikkeld onder de naam TDM.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie KDE Display Manager van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.