KDE Display Manager

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
KDE Display Manager
KDM op Kubuntu 8.04
KDM op Kubuntu 8.04
Ontwikkelaar KDE-team
Recentste versie 4.11.13
Status Actief
Besturingssysteem Linux en Unix
Categorie Displaymanager
Licentie GPL
Website (en) KDE.org
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

KDE Display Manager (KDM) is een grafisch aanmeldscherm voor computers die Unixachtige besturingssystemen draaien, zoals Linux. Het is de KDE-vervanger voor XDM, het standaard X-aanmeldscherm. De GNOME-vervanger van XDM heet GDM.

Functies[bewerken]

KDM maakt het mogelijk dat het per gebruiker valt in te stellen welke desktopomgeving de gebruiker wil starten. Zoals de rest van KDE gebruikt het Qt als toolkit en valt het te configuren in het KDE Configuratiecentrum (KControl). Standaard kan KDM uitgebreid geconfigureerd worden, zoals verschillende achtergronden, kleurenschema's en aanmeldopties, echter door middel van de optionele KDM Theme Manager kunnen er ook volledige thema's geïnstalleerd worden, waaronder afwijkende aanmeldvensters. Veel Linuxdistributies maken van die laatste mogelijkheid gebruik om hun aanmeldscherm uniek te maken.

Een eenvoudig en standaard KDM aanmeldvenster heeft een lijst van gebruikers aan de linkerkant, waaronder hun gebruikersnaam en de ingestelde "echte naam" en optioneel ook een vrij te kiezen foto of een andere afbeelding. Aan de rechterkant bevindt zich een (KDE) logo of analoge klok en een begroeting. Onder de afbeelding of klok bevinden zich de velden voor de gebruikersnaam en het wachtwoord. Op de meeste systemen vind je daarnaast een pull-down-lijst waar een gebruiker het sessietype kan kiezen, bijvoorbeeld KDE, GNOME of een eenvoudig terminalvenster. Aan de onderkant bevindt zich een serie knoppen die de mogelijkheid geven om de computer af te sluiten, opnieuw op te starten of om de X-server opnieuw te starten.

KDE heeft een optionele automatische aanmeldfunctie, wat echter wel als onveilig wordt aangemerkt. Sommige gebruikers die van Windows gemigreerd zijn vinden dit echter soms handig en vertrouwd.

Externe links[bewerken]