KDevelop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
KDevelop
Logo
KDevelop 4 Screenshot
Ontwikkelaar KDE
Uitgebracht 6 december 1999 (23 jaar)
Recentste versie 5.10.221200 (8 december 2022)[1] Bewerken op Wikidata
Status Actief
Besturingssysteem Multiplatform
Geschreven in C++
Categorie Integrated development environment
Licentie GNU GPL
Versiebeheer
Website (mul) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software
KDevelop
KDevelop onder Kubuntu

KDevelop is een vrije IDE voor C, C++, Python, QML/JavaScript en PHP voor Linux en andere Unix-besturingssystemen. KDevelop 3.0 was een volledig herschreven versie in vergelijking met KDevelop 2. Het programma verscheen samen met KDE 3.2 in februari 2004. KDevelop is uitgebracht onder de GPL.

KDevelop bevat geen eigen compiler, in plaats daarvan maakt het gebruik van de GNU Compiler Collection (GCC) en/of andere compilers om uitvoerbare code te maken.

Mogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

KDevelop gebruikt een ingesloten teksteditorcomponent via de KPart-technologie. De standaardeditor is KDE Advanced Text Editor. Deze lijst bevat enkele kenmerken van KDevelop zelf, veel andere opties zijn specifiek aan de editorcomponent zelf, zie daarvoor het artikel over Kate.

KDevelop 3 heeft een architectuur die volledig op plugins is gebaseerd. Wanneer een ontwikkelaar een verandering maakt, hoeft enkel de plugin opnieuw gecompileerd te worden. Er is ook een mogelijkheid om verschillende profielen bij te houden, die elk bepalen welke plugins geladen moeten worden. De huidige versie ondersteunt meerdere programmeertalen, zoals Ada, Bash-scripts, Fortran, Java, Pascal, Perl, Python, Ruby en SQL, boven op de ondersteuning voor C en C++ en verschillende omgevingen zoals KDE, GNOME en andere technologieën zoals Qt, GTK+ en wxWidgets.

Voor C en C++ is automatische code-aanvulling beschikbaar. Symbolen worden bijgehouden in een Berkeley DB-bestand om ze snel op te zoeken, zonder dat de code opnieuw geparset moet worden. De geïntegreerde debugger laat toe om grafisch te debuggen met breakpoints en backtraces. Dit werkt zelfs met dynamisch geladen plugins.

Snel openen van bestand laat toe om snel te navigeren tussen bestanden.

Op dit moment bestaan er 50 tot 100 plugins voor de ontwikkelomgeving. Belangrijke zijn persistente code-bladwijzers over heel het project heen, automatische woordaanvulling dat snel tekst uitbreidt, herformatteren van code naar een bepaalde stijl voor die wordt opgeslagen, zoeken/vervangen doorheen het hele project om te helpen bij refactoring, enz...

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie KDevelop van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.