KITT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
KITT
Personage uit Knight Rider
Een replica van KITT tentoongesteld in Universal Studios
Een replica van KITT tentoongesteld in Universal Studios
Debuut Knight of the Phoenix
Laatst gezien Knight Rider (2008)
Gespeeld door William Daniels (stem in de televisieserie)
Persoonsinformatie
Alias Knight Industries Two Thousand
Knight Industries Three-Thousand
Soort Robot/auto
Geslacht technisch geen. Stem: man
Leeftijd onbekend
Geboren 26 september 1982
Nationaliteit Amerikaans
Overleden 17 februari 2008
Beroep FLAG-medewerker
Portaal  Portaalicoon   Media

KITT, ofwel de Knight Industries Two Thousand, is een fictieve superauto uit de televisieserie Knight Rider, en de bijbehorende films. In aangepaste vorm doet hij mee in de Knight Rider-serie uit 2008.

KITT is ontworpen door Charles Graiman in opdracht van Wilton Knight, de oprichter van de Foundation for Law and Government (FLAG). KITT is een bijna onverwoestbare auto, uitgerust met een hoop elektronische gadgets om zijn bestuurder, Michael Knight, bij te staan in zijn missies.

Intelligentie[bewerken]

KITT beschikt over kunstmatige intelligentie, en een persoonlijkheid nagenoeg gelijk aan die van een mens. Daardoor is hij niet alleen in staat te praten, maar ook te redeneren en vaak genoeg sarcastische opmerkingen richting Michael te maken. Dat redeneren ging in het begin van de serie nog niet altijd even goed. KITT was toen nog een 'lerend' kind, maar kan zich al snel vinden in een wereld vol mensen. Als KITT praat, knippert er altijd een rood lampje op het dashboard.

KITT en Michael hebben vaak conflicten, vooral omdat KITT de muziek waar Michael naar luistert vreselijk vindt. In een aflevering waar Michael zijn geheugen verloor geeft KITT toe dat hij erg op Michael gesteld was. Het wordt nooit echt duidelijk of KITT daadwerkelijk over emoties beschikt of dat zijn reacties simpelweg erg goed geprogrammeerd zijn.

Merk en achtergrond[bewerken]

Originele serie[bewerken]

KITT is in de originele serie een omgebouwde Pontiac Firebird Trans-Am uit 1982. Deze rol maakte de Trans-Am uit dat jaar zeer populair. In het begin van de serie werd KITT ook nog aangeduid als zijnde een Pontiac of Trans-Am. Later in de serie werd de term black T-top gebruikt omdat Pontiac had aangegeven het een beetje beu te zijn dat Trans-Amkopers wel graag een computerdashboard en een rode scanner in de bumper wilden.

KITT's "Anti Collision"-computer berekent alle mogelijke gevaren op de weg en maakt de kans op een ongeluk miniem. Daardoor was KITT niet alleen de snelste en de sterkste, maar ook nog eens de veiligste auto ter wereld. Vreemd genoeg werd het "Anti Collision"-systeem in de serie niet meer gebruikt, nadat het in de Pilot door Devon Miles was gedemonstreerd. KITT ontving gedurende de serie wel allerlei andere nieuwe mogelijkheden van zijn monteur April en cyberneticsspecialist Bonnie. Hij werd met regelmaat weer een beetje aangepast. Zo gaf Bonnie hem aan het begin van seizoen 3 een hoop nieuwe gadgets en een nieuw dashboard.

De grootste verandering kwam wel in de opening van seizoen vier. KITT werd toen geheel vernield op zijn computer na. Bonnie, met de hulp van RC3, herbouwde KITT. Omdat ze niet op tijd in staat waren KITT zijn onkwetsbaarheid terug te geven gaven ze hem de zogenaamde "Super Pursuit Mode" (super achtervolgingsmode). Verder kreeg KITT van RC3 de mogelijkheid te veranderen in een cabriolet.

In de televisiefilm Knight Rider 2000 is KITT ontmanteld en heeft FLAG een nieuwe superauto gebouwd: de Knight Industries 4000 (KIFT). KITT's computer bestaat nog wel en wordt door Michael tijdelijk in zijn eigen auto gezet. Op het eind plaatst Michael KITT's computer in de nieuwe superauto omdat hij KITT wat betreft persoonlijkheid beter geschikt vond voor het FLAG-werk dan KIFT.

2008-serie[bewerken]

In de Knight Rider-film uit 2008 werd een nieuwe versie van KITT geïntroduceerd: de Knight Industries Three-Thousand. Deze KITT is gemodelleerd naar een Ford Mustang Shelby GT500KR. Deze versie van KITT steelt de show in de nieuwe Knight Rider-serie.

Deze versie van KITT gebruikt nanotechnologie voor al zijn vaardigheden. Hierdoor beschikt hij over meer mogelijkheden. Zo kan hij bijvoorbeeld van kleur veranderen. Deze nanotechnologie is alleen actief als de kunstmatige intelligentie van de auto aan staat. Derhalve verliest de auto zijn vaardigheden als KITT's computer wordt uitgeschakeld.

KITT's uitrusting[bewerken]

Originele serie[bewerken]

KITT's interieur
 • Molecular Bonded Shell: KITT dankt zijn onverwoestbaarheid aan een speciale stof die over de hele auto is gespoten. Deze stof verankert de moleculen van het metaal aan elkaar en vormt zo een nagenoeg ondoordringbare pantserlaag. Alleen Devon en twee andere FLAG-leden kennen elk een deel van de formule voor deze stof. De shell biedt bescherming tegen vuurwapens, zware explosies, vuur en elektriciteit. Slechts enkele zuren, hitte, langdurig contact met zeewater en bovenal een moleculaire 'ontbinder' (gebruikt in de opening van seizoen 4) kunnen de shell aantasten.
 • Turbo Boost: wordt in bijna elke aflevering wel een keer gebruikt. De Turbo Boost geeft KITT tijdelijk een enorme snelheidstoename waardoor hij over obstakels kan springen.
 • Ski mode: hier door kan KITT op twee wielen rijden en zo bijvoorbeeld tussen twee auto's door rijden.
 • Voice Synthesizer: KITT beschikt over een synthesizer waarmee hij meerdere talen kan spreken en allerlei geluiden kan nabootsen.
 • Anamorphic Equalizer: dit is de officiële naam voor KITT's bekende scanner in de motorkap. De scanner kan alles zien in de zichtbare golflengtes, röntgenstraling en infrarood. De scanner is tevens KITT's kwetsbaarste plek.
 • Etymotic Equalizer: dit stelt KITT in staat geluiden te horen.
 • Microscanners: stellen KITT in staat alles rondom hem waar te nemen.
 • Eject Seat': met deze stoelen kunnen de bestuurder of bijrijder door het dak uit de wagen worden geschoten.
 • Cruise modes: hiervan heeft KITT er vier:
  • Normal: Michael bestuurt de auto.
  • Auto: KITT rijdt zelf. KITT kan op elk moment van normaal omschakelen naar auto, tenzij Michael de Manual Override gebruikt.
  • Pursuit: Geeft Kitt een flinke snelheidsboost. In deze modus kan KITT zichzelf besturen, echter onder handbediening zijn hogere snelheden mogelijk. (In seizoen vier werd deze vervangen door de Super Pursuit mode.)
  • Super Pursuit: deze mode kreeg KITT in seizoen vier. Hij vergroot KITT's snelheid nog verder. In deze mode stuurt Michael, met KITT's hulp.
 • Silent Mode: deze mode dempt alle geluiden van KITT waardoor hij bijna onhoorbaar kan voortbewegen.
 • Grapling Hook & Winch: KITT heeft een kabel met grijphaak, zowel onder zijn motorkap als achteraan.
 • Microwave Jammer: KITT kan via speciale elektronische golven elektrische systemen uitschakelen of de wielen van auto’s blokkeren. Ook kan hij controle krijgen over elektronische machines.
 • Olfactory Sensor: KITT kan “ruiken” via een apparaat onder zijn bumper dat lucht analyseert.
 • Computer Override: KITT Bezit een verborgen hendel onder het dashboard waarmee zijn AI-mode geheel kan worden uitgeschakeld.
 • Oil Jets/Smoke Screen: KITT kan olie op de weg spuiten of een dik rookgordijn opwekken van onder zijn achterbumper.
 • Flame Thrower: KITT heeft een vlammenwerper onder zijn bumper.
 • Traction Spikes: hiermee komen er spijkers uit KITT's banden wat hem extra grip geeft op de ondergrond. Hierdoor kan hij tegen steile hellingen oprijden.
 • Surveillance Mode: een mode met verschillende eindresulaten:
  • KITT kan mensen en voertuigen in de gaten houden en zelfs hun bewegingen voorspellen.
  • KITT kan een scan maken van een gebouw en zo Michael een veilige weg wijzen als hij ergens rondkijkt.
  • KITT kan radioberichten en telefoons afluisteren binnen een bepaalde afstand.
  • KITT kan computers hacken om informatie te downloaden.
 • Laser Powerpack: KITT kan een laser afvuren die sterk genoeg is om door stalen platen heen te branden. Echter, vanwege KITT's 'mensbeschermende' programma is de laser in het grootste deel van de serie hardwarematig uitgeschakeld door zijn techneut, Bonnie. In seizoen 2 is te zien dat hij de laser gebruikt tegen de bijna onverwoestbare Goliath, de vrachtwagen die Garthe heeft laten bouwen. KITT gebruikt de laser alleen bijna nooit want hij is zo geprogrammeerd dat hij niet van hard geweld houdt.
 • Bomb Sniffer: KITT kan explosieven detecteren binnen een paar meter afstand.
 • Thermal Expander - KITT kan vanaf afstand de temperatuur van voorwerpen razendsnel laten oplopen tot ze ontbranden of ontploffen.
 • Voice Stress Analyzer: KITT kan door iemands stemgeluid te analyseren achterhalen of die persoon gespannen is en dus mogelijk liegt.
 • Rotating License Plate: KITT kan zijn normale nummerbord (waar KNIGHT op staat) omdraaien om een andere plaat te tonen waar "KNI 667" op staat.
 • Passive Laser Restraint System: beschermt Michael en andere inzittenden tegen de schok van plotseling remmen of een botsing. Een soort onzichtbare veiligheidsgordel.
 • Video Display Monitors: KITT heeft twee videoschermen in zijn dashboard voor verschillende doeleinden.
 • Computer Print Out: KITT heeft een printer ingebouwd om ter plekke belangrijke data uit te printen (het is overigens wel een oude matrixprinter).
 • Ultraphonic Chemical Analyzer: KITT bezit een spectrometer om chemische stoffen te analyseren. Ook vingerafdrukken kunnen hiermee worden gescand.
 • Interior Oxygenator: KITT beschikt over een reservevooraad zuurstof en kan het zuurstofgehalte van de lucht in zijn cabine reguleren.
 • Vacuum: KITT kan alle lucht uit de auto zuigen en zo een vacuüm creëren.

2008-serie[bewerken]

 • Camouflage: dankzij zijn nanotechnologie kan KITT van kleur veranderen en zelfs zijn vorm wat aanpassen.
 • Automatisch herstel: in tegenstelling tot de oude KITT, die een pantserlaag had, gebruikt de nieuwe KITT nanotechnologie om beschadigingen razendsnel te herstellen.
 • Transformaties: KITT kan zijn uiterlijk aanpassen naar dat van verschillende modellen auto's.
 • 550 pk in normale modus.
 • Hybride motor op zonne-energie.
 • Sports-tuned suspension
 • Xenon koplamp met infrarood nachtzicht.
 • Toegang tot militaire satellieten.
 • Toegang tot data van de FBI.
 • High-speed internet
 • Voice-activated gps
 • Apple Wireless Keyboard in het handschoenenkastje.
 • Biometrische Interface
 • Draadloze headset om met passagiers te praten over korte afstand.
 • Biomedische Scanner

Andere versies van KITT[bewerken]

KARR[bewerken]

Een kwaadaardig prototype van KITT. Hij kwam voor in twee afleveringen van de originele televisieserie. KARR staat voor Knight Automated Roving Robot.

KARR was Wilton Knights eerste poging om een superauto te bouwen. Door een programmeerfout denkt KARR alleen aan zichzelf en vormt daardoor een gevaar voor iedereen. Het grote verschil tussen K.I.T.T. en K.A.R.R. is dat KITT het leven van de mens en bovenal dat van zijn bestuurder beschermt. KARR daarentegen beschermt zijn eigen 'overleving'. Nadat KITT werd gebouwd zou KARR worden ontmanteld, maar dit is nooit gebeurd. Uiteindelijk wordt KARR wel vernietigd in de aflevering "KITT vs KARR": KITT springt tegen KARR en KARR ontploft, maar op het einde is te zien dat KARR's scanner toch nog aanstaat.

KIFT (Knight 4000)[bewerken]

KIFT is de tweede versie van KITT, geïntroduceerd in de televisiefilm Knight Rider 2000. Deze auto heeft meer mogelijkheden dan de oude KITT, maar dankzij Michael is de persoonlijkheid van de wagen onveranderd gebleven. KIFTs ontwerp is gebaseerd op een Pontiac Banshee Conceptcar, echter de daadwerkelijke auto in de film was een omgebouwde Dodge Stealth.

KIFT heeft een aantal extra vaardigheden ten opzichte van de originele KITT:

 • Voice Activated Controls veel van KITT's mogelijkheden worden met stemcommando's aangestuurd in plaats van knoppen.
 • Microwave Stunner – KITT kan mensen verlammen via dit systeem.
 • Amphibious Mode – KITT kan drijven en zelfs varen.

KIFT deed enkel mee in de genoemde televisiefilm. De gebeurtenissen uit deze film worden in de latere televisieserie echter genegeerd.

Trivia[bewerken]

 • KITT stond model voor ROX in de gelijknamige Studio 100-jeugdserie