Knight Rider

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor andere betekenissen, zie Knight Rider (film) en Knight Rider (2008).
Knight Rider
Knight Rider logo.svg
Genre Actie/drama/sciencefiction/misdaad
Speelduur 45 minuten
Bedenker Glen A. Larson
Voice-over Richard Basehart
Hoofdrollen David Hasselhoff
stem van KITT: William Daniels
Edward Mulhare
Patricia McPherson
(Seizoen 1, 3-4)
Rebecca Holden
(Seizoen 2)
Peter Parros
(Seizoen 4)
Muziek Stu Phillips (1982-1984)
Don Peake (1983-1986)
Intromuziek Glen A. Larson
Stu Phillips
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Gerelateerde series Team Knight Rider
Code of Vengeance
Knight Rider (2008)
Uitzendingen
Start 26 september 1982
Einde 8 augustus 1986
Afleveringen 90
Seizoenen 4
Netwerk of omroep NBC
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Knight Rider is een Amerikaanse televisieserie uit de jaren 1980, met onder andere David Hasselhoff in de hoofdrol. De serie bestond uit 90 afleveringen van elk 45 minuten, die in Nederland door de TROS zijn uitgezonden. Naast de serie verschenen er ook televisiefilms. Dit waren onder andere Knight Rider 2000 en Knight Rider 2010.

De serie liep van 26 september 1982 tot 8 augustus 1986. De serie draaide om Michael Knight die als een soort 'moderne ridder' samen met zijn technisch zeer geavanceerde 'denkende' auto KITT met kunstmatige intelligentie werkt voor de organisatie FLAG (Foundation for Law And Government).

Het begin[bewerken]

Het verhaal begint wanneer politieagent Michael Long wordt neergeschoten en voor dood achtergelaten door een paar criminelen. Michael overleeft de aanslag, maar zijn gezicht is zwaar beschadigd en zelf is hij ook meer dood dan levend. Hij wordt opgenomen door de FLAG, een misdaadbestrijdingsorganisatie opgezet door Wilton Knight.

Via plastische chirurgie krijgt Michael een nieuw gezicht en gaat voor FLAG werken als Michael Knight. Samen met de supergeavanceerde auto KITT (Knight Industries Two Thousand) zet hij Wilton Knights werk voort onder leiding van diens vriend en directeur van FLAG Devon Miles. Michaels eerste missie betreft de criminelen die hem als Michael Long hebben neergeschoten.

Karakters[bewerken]

Michael Knight[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Michael Knight (Knight Rider) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de eerste aflevering wordt undercover politieagent Michael Long verraden en neergeschoten door Tanya Walker. Een metalen plaat in zijn voorhoofd zorgde dat hij de aanslag overleefde, maar zijn gezicht was zwaar beschadigd. Hij werd officieel doodverklaard en door de FLAG-organisatie opgenomen.

Na een nieuw leven te zijn begonnen als Michael Knight wordt hij door FLAG tewerkgesteld. Hij is in hun ogen de perfecte kandidaat vanwege zijn goede zelfverdedigingstraining, ervaring als agent en vooral zijn voorkeur om alleen te werken.

Michael is het typische voorbeeld van een held die als het even kan geweld uit de weg gaat en bijna nooit vuurwapens gebruikt.

FLAG-personeel[bewerken]

Devon Miles
Een goede vriend van Wilton Knight en Michaels opdrachtgever. Hij komt in bijna elke aflevering voor en geeft Michael altijd informatie over zijn nieuwste opdracht. Devon is zeer ervaren in zijn werk en weet zich altijd uit lastige situaties te praten. Hij ergert zich geregeld aan Michaels roekeloze gedrag. In de film Knight Rider 2000 wordt Devon vermoord door de "bad guys". Devon wordt gespeeld door acteur Edward Mulhare.
Bonnie Barstow
KITT’s hoofdmonteur in seizoenen 1, 3 en 4. Ze heeft voor Michael en KITT dezelfde rol als Q voor James Bond. Ze komt vaak met nieuwe gadgets voor KITT. Bonnie lijkt een oogje te hebben op Michael.
April Curtis
Nam in seizoen 2 de rol van Bonnie over als KITT's hoofdmonteur. Ze had ook ervaring op het gebied van geneeskunde. Ze verdween zonder verklaring uit de serie toen Bonnie terugkeerde in seizoen 3.
RC3
Reginald Cornelius III, of kortweg "RC3", werd lid van het team in seizoen 4. Hij voegde nieuwe talenten toe aan het FLAG-team, waaronder zijn "straatwijsheden" en versterking voor Michael in gevechten. Hij redt Michael meerdere malen, maar komt zelf ook vaak in de problemen.

KITT[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie KITT voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
KITT, de superauto uit Knight Rider

KITT, ofwel de Knight Industries Two Thousand, was voor veel fans toch wel de ster van de serie. KITT is ontworpen door Wilton Knight, de oprichter van FLAG. Hij is een bijna onverwoestbare auto met een groot aantal wapens en gadgets om Michael bij te staan in zijn missies.

Schurken[bewerken]

Michael en KITT hadden meestal elke aflevering een andere tegenstander. Michael focuste zich niet op één soort crimineel en vocht in de serie onder anderen tegen moordenaars, terroristen, saboteurs, psychopaten en een militaire groep.

Een paar schurken hadden meerdere rollen in de serie. De bekendste hiervan was Garthe Knight, de zoon van Wilton Knight en de man wiens gezicht model stond voor dat van Michael toen hij plastische chirurgie onderging. Garthe deed in twee afleveringen mee. Hij zat in een Afrikaanse gevangenis en wil bij terugkeer in de VS wraak op de FLAG organisatie en vooral Michael. Hij bouwt een vrachtwagen met dezelfde onverwoestbaarheid als KITT, genaamd Goliath.

Een andere bekende tegenstander is KARR (Knight Automated Roving Robot), een vijandig prototype van KITT. Door een programmeerfout van Wilton Knight heeft KARR geen geweten en is daarom gevaarlijk omdat zijn primaire functie 'zelfbehoud' is. KITT daarentegen beschermt de mensen die hij dient en neemt geen onnodige risico's om zodoende alle menselijk leven te beschermen.

Geregeld kwamen Michael en KITT vijanden tegen die ze volgens eigen zeggen al eerder hadden bevochten, maar die nog niet eerder in een aflevering te zien waren.

Rolverdeling[bewerken]

Bijrollen[bewerken]

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Knight Rider voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Spin-offs[bewerken]

  • De tweedelige aflevering "Mouth of the Snake" diende als basis voor de korte serie Code of Vengeance.
  • In 1997 kwam de serie Team Knight Rider uit met daarin een groep intelligente auto’s met hun bestuurders.
  • Knight Rider 2000: een televisiefilm waarin KITT een nieuw lichaam krijgt. De film diende als pilot voor een nieuwe serie, maar die kwam niet van de grond.
  • Knight Rider 2010: een tweede televisiefilm die vrijwel niets meer te maken had met de originele serie.
  • In 2008 verscheen er een nieuwe Knight Rider-film. In deze film wordt een nieuwe KITT geïntroduceerd, ditmaal een Ford Mustang Shelby GT500 KR. Ook deze film dient als pilot voor een nieuwe serie.

Vervolg[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Knight Rider (2008) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2008 kreeg de serie een vervolg, eveneens getiteld Knight Rider. Deze serie werd geïntroduceerd met de televisiefilm van eerder dat jaar.

In 2016 gingen er geruchten dat er nogmaals een vervolg van Knight Rider, genaamd Knight Rider Heroes zou komen. Maar dit bleek slechts een reclamestunt te zijn voor het kenmerkende zwarte lederen jasje dat Michael in de serie altijd droeg. Deze werd in een beperkte oplage verkocht via internet.

Knight Rider in volkscultuur[bewerken]

Gelijkwaardige series[bewerken]

Het succes van Knight Rider inspireerde andere shows over misdaadbestrijders met high-tech voertuigen, zoals Airwolf, Viper, Street Hawk, Blue Thunder en The Highwayman. Er waren ook een paar animatieseries geïnspireerd door Knight Rider, zoals Turbo Teen en Pole Position.

Een andere show die min of meer geïnspireerd werd door Knight Rider, is MacGyver, die ook een cultserie is geworden.

Speelgoed en spellen[bewerken]

Verschillende speelgoedversies van KITT werden uitgebracht toen de serie aansloeg. Ook andere merchandising werd uitgebracht, meestal met KITT als basis.

In 1986 werd Knight Rider omgezet tot een computerspel, maar dit spel werd maar in beperkte oplage uitgebracht. Later verscheen Knight Rider the Game, uitgebracht door Davilex International.

Muziek[bewerken]

In 1983 werd de intromuziek van de serie uitgebracht op een 45rpm onder de titel Kitt The Amazing Car of Tomorrow.

TV Junkeez feat. KITT - "Knight Rider" kwam uit in 1999.

Onder de naam Michael Knight bracht DMX Krew een 12" vinyl, Knight Ryder uit met een cover van de intro.

Knight Rider was een van de eerste series die bekende muzieknummers verwerkte in de afleveringen. Om kosten te besparen werden deze nummers vaak opnieuw opgenomen door een coverband.

Het thema van de intromuziek lijkt ontleend te zijn aan Delibes' ballet Sylvia (3e akte, Grand cortège de Bacchus).

Externe links[bewerken]