Kanaal Bergen-Condé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie van het gedempte kanaal

Het Kanaal Bergen-Condé werd aangelegd rond 1810 om het mijnbekken van de Borinage van een betere verbinding te voorzien met de Schelde. Voordien werd de deels gekanaliseerde Hene gebruikt om de steenkool af te voeren richting Scheldebekken maar de capaciteit van dit riviertje was echter te beperkt om aan de stijgende trafiek te voldoen. Na de Slag bij Waterloo deed zich echter een politiek probleem voor: het kanaal lag voortaan in twee landen en de vrije doorvaart naar de Schelde was daarom niet langer gegarandeerd. Koning Willem I besloot daarom al snel een nieuw kanaal aan te leggen dat te Pommeroeul (net voor de Franse grens) aftakte van het oude kanaal richting Antoing bij Doornik.

Het oorspronkelijke kanaal Bergen-Condé was 26 km lang en werd aan Belgische zijde ondertussen volledig gedempt. Het traject is nog slechts herkenbaar aan het kaarsrechte traject van de E19-A7 autosnelweg tussen Bergen en Pommeroeul die erbovenop werd gebouwd. Een ander merkwaardig restant van dit verleden is het internaat voor schipperskinderen te Saint-Ghislain (met 2-talig opschrift) dat destijds bij het kanaal stond, maar nu pal naast de snelweg ligt.

Het Kanaal Pommeroeul-Antoing is ondertussen ook in onbruik geraakt en vervangen door het Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes. Er is op dit nieuwe kanaal aan Belgische zijde ter hoogte van Pommeroeul nog wel een aftakking richting Condé-sur-l'Escaut aangelegd, maar aan Franse zijde is deze nog steeds niet afgewerkt.