Karşıyaka SK

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karşıyaka SK
Naam Karşıyaka Spor Kulübü
Bijnaam Kaf Sin Kaf
Opgericht 1912
Stadion Izmir Alsancak Stadion, İzmir
Capaciteit 15.358
Voorzitter Vlag van Turkije Cihan Büyükoral
Trainer Vlag van Turkije Cihat Arslan
Competitie Türkiye Futbol Federasyonu 1. Lig
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Karşıyaka is een voetbalclub opgericht in 1912 te İzmir, Turkije. De thuisbasis van de club is het Izmir Alsancak Stadion. Naast voetbal houdt de club zich ook bezig met volleybal, basketbal (zie Pınar Karşıyaka), handbal, tennis, zwemmen, wedstrijdzeilen, biljart, bowling en motorsport.

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting[bewerken]

Karşıyaka is opgericht in 1912 en is daarmee één van de oudste clubs uit Turkije. Karşıyaka heeft in totaal in zes periodes gevoetbald in de hoogste Turkse voetbaldivisie. Ze zijn dus ook zes maal gedegradeerd. Daarmee zijn ze samen met Samsunspor recordhouder degraderen. Karşıyaka is nooit kampioen van Turkije geworden met voetbal (wel met basketbal). Daarnaast heeft de club geen noemenswaardige prestaties geleverd in de Turkse Beker. Aartsvijand van de club is stadsgenoot Göztepe.

Gespeelde divisies[bewerken]

Trivia[bewerken]

[bewerken]

In Turkije mogen maar vier clubs de vlag van Turkije in hun logo hebben. Karşıyaka is daar één van. De andere drie zijn: Beşiktaş JK, Bursaspor en Kasımpaşa SK. Op het logo zijn verder ook drie letters te zien: K S K. Tijdens de oprichting van de club sprak men deze letters uit als "Kaf Sin Kaf". Vandaar ook de bijnaam van Karşıyaka. Tot slot zijn de clubkleuren rood en groen. Rood staat voor het Turk zijn, terwijl het groene de islam voorstelt.

Supporters en Derby's[bewerken]

Fans van Karşıyaka noemen hun club en levensstijl wel eens 35½. Dit geeft aan dat ze net wat anders zijn dan İzmir waarvan de provinciecode 35 is. Karşıyaka is overigens een district van de stad İzmir. De club heeft sinds het bestaan een hevige rivaliteit tegen Göztepe Izmir. Er werd ooit eens toen deze beide clubs in 1. Lig zaten 80.000 supporters gekomen om naar deze wedstrijd te kunnen kijken. Dit was een recordaantal supporters voor een tweede klasse wedstrijd.

Bekende (ex-)spelers[bewerken]

Externe link[bewerken]