Karşıyaka SK

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Karşıyaka SK
Karşıyaka SK
Karşıyaka SK
Naam Karşıyaka Spor Kulübü
Bijnaam Kaf Sin Kaf
Stamnummer 000156[1]
Opgericht 1912
Stadion Izmir Atatürkstadion, İzmir[1]
Capaciteit 51.295[1]
Voorzitter Vlag van Turkije Ali Turgay Büyükkarcı[1]
Trainer Vlag van Turkije Mesut Toros[2]
Competitie TFF 3.Lig
Website Officiële website
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Karşıyaka is een voetbalclub opgericht in 1912 te İzmir, Turkije. De thuisbasis van de club is het Izmir Atatürkstadion. Naast voetbal houdt de club zich ook bezig met volleybal, basketbal (zie Pınar Karşıyaka), handbal, tennis, zwemmen, wedstrijdzeilen, biljart, bowling en motorsport. De club komt uit in de TFF 3.Lig.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Karşıyaka is opgericht op 1 november 1912 als Karşıyaka Muaresei Bedeniye Kulübü en is daarmee een van de oudste clubs uit Turkije. De allereerste elf bestond uit: aanvoerder Raşit, Suat Karşıyaka, Refik Civelek, keeper Salih, Kemal, Hüseyin, de Italiaan Hanri Barter, Ali, Muharrem Hüsamettin en Zühtü Işıl.

[bewerken | brontekst bewerken]

In Turkije mogen maar vier clubs de vlag van Turkije in hun logo hebben. Karşıyaka is daar een van. De andere drie zijn: Beşiktaş JK, Bursaspor en Kasımpaşa SK. Op het logo zijn verder ook drie letters te zien: K S K. Tijdens de oprichting van de club sprak men deze letters uit als "Kaf Sin Kaf". De bijnaam Kaf Sin Kaf komt van het Ottomaans ﻕ ﺱ ﻕ (K S K). Tot slot zijn de clubkleuren rood en groen. Rood staat voor het Turk zijn, terwijl het groene de islam voorstelt.

Prestaties[bewerken | brontekst bewerken]

Karşıyaka heeft in totaal zes periodes gevoetbald in de hoogste Turkse voetbaldivisie. Ze zijn dus ook zes maal gedegradeerd. Daarmee zijn ze samen met Samsunspor recordhouder degraderen. Karşıyaka is nooit kampioen van Turkije geworden met voetbal (wel met basketbal). Daarnaast heeft de club in het seizoen 1983-84 een enkele keer de halve finale van de Turkse Beker behaald, als club uit de een na hoogste divisie. Latere winnaar Trabzonspor was met 0-1 en 0-0 te sterk over twee wedstrijden.[3]

Gespeelde divisies[bewerken | brontekst bewerken]

Supporters & Rivaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

De leidende supportersgroep is Karşıyaka Çarşı, die in 1987 is gevormd. Fans van Karşıyaka noemen hun club en levensstijl weleens 35½. Dit geeft aan dat ze net wat anders zijn dan İzmir waarvan de provinciecode 35 is. Karşıyaka is overigens een district van de stad İzmir. Aartsrivaal van de club is stadsgenoot Göztepe. In het seizoen 1980/81 speelde Karşıyaka in de tweede divisie en vestigde daar samen met Göztepe het wereldrecord aantal toeschouwers voor een wedstrijd uit de tweede divisie, namelijk 80.000.[4][5]

Bekende (ex-)spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]