Karel III van Bourbon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karel III van Bourbon
1490-1527
KarlIIIvonBourbon01 cropped.jpg
Hertog van Bourbon
Periode 1505-1527
Voorganger Suzanna
Opvolger (Frans I van Frankrijk)
Graaf van La Marche
Periode 1505-1525
Voorganger Peter van Beaujeu
Opvolger (Frans I van Frankrijk)
Vader Gilbert van Montpensier
Moeder Clara Gonzaga
Blason duche fr Bourbon (moderne).svg
Wapenschild van Karel

Karel van Bourbon-Monpensier (17 februari 1490 - Rome, 6 mei 1527) was een Frans militair aanvoerder in de Italiaanse oorlogen, aanvankelijk aan Franse, vervolgens aan de keizerlijke kant.

Hij was een zoon van Gilbert van Montpensier, uit een zijtak van de Bourbons, en van Clara Gonzaga. Hij was een achterkleinzoon van Jan I. Karel volgde in 1501 zijn broer Lodewijk II op als graaf van Montpensier en in 1505 zijn echtgenote Suzanna als hertog van Bourbon, hertog van Auvergne, graaf van Clermont-en-Beauvaisis, van Forez, van Marche en van Gien, burggraaf van Carlar en Murat en heer van Roche-en-Renier en van Bourbon-Lancy en pair van Frankrijk en grootkamerheer. Hij werd ook luitenant-generaal van Bourgondië, gouverneur van Languedoc en connétable van Frankrijk. Bij het overlijden van Suzanna, werd de opvolging ook opgeëist door Louise van Savoye, kleindochter van Karel I en moeder van Frans I van Frankrijk, als meest naast familielid.

Karel veroverde Milaan bij de slag van Marignano in 1515 en werd vice-koning van Milaan, dat hij kon behouden tegen keizer Maximiliaan I. Karel was een figuur met veel uitstraling, waardoor Frans I hem in 1521 uit jaloezie ontsloeg uit al zijn ambten. Milaan ging hierdoor verloren aan keizer Karel V en Karel van Bourbon werd keizerlijk stadhouder van Milaan. Van hieruit viel hij binnen in de Provence. De Fransen onterfden hem, maar hij versloeg tijdens de Italiaanse Oorlog van 1521-1526 in de Slag bij Pavia (1525) Frans I, die hij gevangennam. Samen met George van Frundsberg voerde hij in 1527 de keizerlijke troepen tegen Rome aan tijdens de Oorlog van de Liga van Cognac, maar hij sneuvelde daar. Zonder leider begon het onderbetaalde leger aan de Plundering van Rome, waardoor de paus genoodzaakt was te vluchten. Karel had geen overlevende kinderen en Bourbon werd ingelijfd bij Frankrijk.

Voorganger:
Jan II van Bourbon
Connétable van Frankrijk
1518-1523
Opvolger:
Anne van Montmorency