Karel Van Wijnendaele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karel Van Wijnendaele
Achtergrondinformatie
Naam Carolus Ludovicius Steyaert
Geboren 16 november 1882
Geboorteplaats Torhout
Overleden 21 december 1961
Overlijdensplaats Deinze
Land Vlag van België België
Beroep sportjournalist
Functies
1912-1919 medewerker SportWereld
1925-1931 mede-eigenaar SportWereld
1931-1939 eigenaar SportWereld en Ronde van Vlaanderen
1939-1961 sportredacteur Het Nieuwsblad
Portaal  Portaalicoon   Media
Wielersport

Karel Van Wijnendaele, pseudoniem van Carolus Ludovicius Steyaert (Torhout, 16 november 1882Deinze, 21 december 1961), was een pionier van de Vlaamse sportjournalistiek. Hij was de vijfde in een gezin van vijftien kinderen. Omdat de leerplicht in België nog niet was ingevoerd, ging Van Wijnendaele vanaf zijn veertiende levensjaar werken.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

In 1912 werd hij aangeworven door Léon Van den Haute bij de (nog nieuwe) sportkrant SportWereld. Deze laatste organiseerde het jaar daarop ter promotie van zijn krant voor de eerste maal de Ronde van Vlaanderen. Nadat het blad tijdens de Eerste Wereldoorlog niet meer verscheen, hervatte Van Wijnendaele in 1919 zijn activiteiten in SportWereld. Hij werd in 1925 mede-eigenaar en in 1931 eigenaar van het blad en de bijbehorende Ronde, tot het in 1939 evenals de Ronde overgenomen werd door Het Nieuwsblad. Tot zijn overlijden bleef hij er de sportrubriek leiden.

Karel was alom aanwezig in het Belgische en internationale wielergebeuren en had alle lagen van de wielrennerij doorzwommen : hij probeerde het zelf als wielrenner, baatte een wielerzaak uit, werd beheerder van een velodroom, organiseerde wielerwedstrijden, was manager van wielerploegen, koers-directeur tijdens wegwedstrijden en zesdaagsen, bondscoach, adviseur van KBWB en de organisatoren van de Ronde van Frankrijk, en stond bovendien mee aan de wieg van de huidige UCI Pro Tour.

Karel "Koarle" Van Wijnendaele verbond de wielersport met de Vlaamse ontvoogding. Hij voedde de mythe van de flandrien, de eenvoudige volksjongen die door middel van taaie wilskracht een kampioen kon worden. Hij ligt begraven op het kerkhof te Sint-Martens-Latem, waar ook een laan naar hem werd genoemd. Op de Kwaremont staat een monument ter ere van Van Wijnendaele aan de Ronde van Vlaanderenstraat.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het Rijke Vlaamsche Wielerleven (1943)
  • Mensen & Dingen uit de Ronde van Frankrijk (1948)
  • De wegen in Vlaanderen vroeger en nu (1958)

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Tv-omroepster en presentatrice Nora Steyaert (1932-2020) was een kleindochter van Van Wijnendaele.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Herwig Verleyen, Karel Van Wijnendaele, VWS-cahiers nr. 54, 1975.
  • Raf Seys Karel Van Wijnendaele, in: Lexicon van Westvlaamse schrijvers, Deel 2, Torhot, 1985.
  • M. Depaepe, Sociaal-pedagogische aspecten uit het rijke Vlaamsche Wielerleven van Karel van Wijnendaele, in: Biekorf, 1991.
  • Patrick Cornillie, Frederik Backelandt & Rik Vanwalleghem. Koarle. Vader van de Ronde van Vlaanderen, Balegem, Pinguin Productions & Tielt, Lannoo, 2006, 184 p. + cd-rom. Woord vooraf van Michel Wuyts.

Externe link en bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]