Karen Soeters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karen Soeters
Karen Soeters
Algemene informatie
Titulatuur drs.
Geboren 19 maart 1974
Leerdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep dierenbeschermer
Website https://www.karensoeters.nl

Karen Soeters (Leerdam, 19 maart 1974) is een Nederlandse dierenbeschermer, die in de landelijke media vaak als woordvoerder over dierenwelzijnskwesties optreedt. Ze is de oprichter van House of Animals en directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Karen Soeters studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2001 tot 2020 was zij docent mediapsychologie en media-ethiek aan de Hogeschool van Amsterdam. In 2007 werd zij directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation (NGPF), het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. Soeters was projectleider van de klimaatfilm ‘Meat the Truth‘ en verantwoordelijk voor daaropvolgende documentaires ‘Sea the Truth‘, ‘De Haas in de Marathon‘, ‘One Single Planet‘ en ‘Powerplant’. Soeters was een van de makers van visuele documenten over megastallen en onverdoofd slachten. Daarbij zijn onder haar redactie de boeken ‘Sea the Truth‘ en ‘Meat the Future‘ verschenen.

In 2009 richtte Soeters Omroep Piep! op, een aspirant publieke omroep voor dieren, om structurele aandacht voor dieren in de media te bewerkstelligen.[1] De aankondiging van de nieuwe aspirant omroep was bij De Wereld Draait Door, maar het benodigde aantal leden om te kunnen toetreden tot het publieke omroepbestel werd niet gehaald.

Daarop startte Soeters in 2017 het online dierennieuwsplatform 'PiepVandaag', in 2018 omgedoopt tot 'Animals Today', onderdeel van 'House of Animals'. Het doel van deze stichting is kennis en ideeën op het gebied van dierenwelzijn en dierenrechten bij elkaar te brengen, uit te breiden en te delen. Zo organiseert House of Animals onder andere de 'House of Animals Awards', waarbij Nederlandse mediaproducties die aandacht aan dierenwelzijn besteden worden beloond met een 'Gouden Vogel'. Daarbij doet House of Animals Investigations met een team specialisten onderzoek naar misstanden en dierenleed. Soeters maakte voor Animals Today ook documentaires.

Tevens is Soeters sinds 2019 lid van de Raad van Toezicht van Sea Shepherd en interim directeur van Bont voor Dieren. Door haar werk als dierenbeschermer ontvangt Soeters regelmatig bedreigingen.[2] [3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]