Karl Pilkington

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karl Pilkington
Karl Pilkington
Algemene informatie
Geboren Sale, 23 september 1972
Nationaliteit Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Beroep Mediapersoonlijkheid, presentator, (stem)acteur, radioproducent, schrijver
Bekend van The Ricky Gervais Show
An Idiot Abroad
Derek
The Moaning of Life

Karl Pilkington (Sale, 23 september 1972) is een Britse podcaster, auteur en voormalig radioproducent. Hij is geassocieerd met Ricky Gervais en Stephen Merchant.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Pilkington werd geboren in Sale, nabij Manchester en woont in Londen.

The Ricky Gervais Show[bewerken | brontekst bewerken]

Pilkington is het meest bekend voor het produceren en co-presenteren van The Ricky Gervais Show op Xfm London in de periode tussen 2001 en 2005, voor de daaropvolgende podcasts van The Ricky Gervais Show en de daarvan geadapteerde tekenfilmversie op het kanaal HBO.

Pilkington was oorspronkelijk alleen de producent van The Ricky Gervais Show, maar werd langzamerhand steeds vaker persoonlijk bij de uitzendingen betrokken vanwege zijn droge uitspraken en opmerkelijke wereldvisie. Uiteindelijk werd hij het centrale figuur van de uitzendingen, waarin zijn bizarre anekdotes en theorieën vaak worden uitgelachen door Gervais en Merchant. Een running gag is dat er vaak met de vorm van zijn hoofd gespot wordt, dat Gervais graag vergelijkt met een sinaasappel. Via het succes van The Ricky Gervais Show is hij onbedoeld uitgegroeid tot een cultfiguur.

Reisdocumentaires[bewerken | brontekst bewerken]

Daarna stond hij centraal in de reisdocumentaire van Sky1, An Idiot Abroad, die in België en Nederland werd uitgezonden op Discovery Channel. Een nieuwe reisdocumentaire genaamd The Moaning of Life, zonder Gervais en Merchant, werd uitgezonden in 2013.

Acteur[bewerken | brontekst bewerken]

Datzelfde jaar speelde hij zijn eerste acteerrol als Dougie in Gervais' televisieserie Derek, maar hij werd in de eerste aflevering van het tweede seizoen op eigen verzoek uit de serie geschreven.