Naar inhoud springen

Karl Schwarzschild

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Karl Schwarzschild
Karl Schwarzschild
Karl Schwarzschild
Algemene informatie
Land Duitse Keizerrijk, Koninkrijk Pruisen
Geboortedatum 9 oktober 1873
Geboorteplaats Frankfurt am Main
Overlijdensdatum 11 mei 1916
Overlijdensplaats Potsdam
Doodsoorzaak pemphigus
Begraafplaats Stadtfriedhof Göttingen
Wijze van overlijden ziekte
Werk
Beroep natuurkundige, astronoom, astrofysicus, academisch docent, wiskundige
Werkveld astronomie, natuurkunde, astrofysica, relativiteitstheorie, kwantummechanica
Werkgever(s) Georg-August-Universität Göttingen, Kuffner observatory, Ludwig Maximilians-universiteit, Leibniz Instituut voor Astrofysica Potsdam
Werkplaats Göttingen, Potsdam
Promovendi Ejnar Hertzsprung, Arnold Kohlschütter, Albert von Brunn, Emanuel von der Pahlen, Alfred Brill, Albert von Brunn, Arnold Kohlschütter, Emanuel von der Pahlen
Studie
School/universiteit Ludwig Maximilians-universiteit, Universiteit van Straatsburg, Lessing-Gymnasium
Promotor Hugo von Seeliger
Familie
Echtgenoot Else Schwarzschild
Kinderen Martin Schwarzschild
Broers en zussen Robert Schwarzschild, Clara Emden
Persoonlijk
Talen Duits
Schrijftaal Duits
Diversen
Lid van Pruisische Academie van Wetenschappen, Deutsche Akademie der Wissenschaften Leopoldina
graf
graf
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Karl Schwarzschild (Frankfurt, 9 oktober 1873Potsdam, 11 mei 1916) was een Duits fysicus en astronoom, meest bekend door de astrofysische begrippen schwarzschildstraal en schwarzschildmetriek.

Al op jonge leeftijd kreeg hij privéles in wiskunde van een vriend van zijn vader en bouwde enkele kleine telescoopjes. Toen hij 16 jaar oud was bestudeerde hij met een grotere telescoop dubbelsterren en bracht twee artikelen over hun banen uit. Vier jaar later ging hij studeren aan de universiteit van München, waar hij drie jaar later een doctorstitel behaalde. Op deze universiteit verfijnde hij de interferentiemeter, een apparaat om dubbelsterren beter te kunnen scheiden. Na zijn afstuderen in 1897 werd hij aangenomen bij het observatorium Kuffner in Ottakring (Wenen), waar hij in 1901 professor werd. In 1909 werd hij als directeur aangenomen bij het astronomisch observatorium in Potsdam. Vanaf 1912 was hij lid van de Pruisische Academie van Wetenschappen.

In 1914 trad hij in in het Duitse leger en diende aan het oostelijk en westelijk front bij de artillerie om met uitwendige ballistiek kogelbanen te berekenen. In 1915 schreef hij, nog steeds in dienst in Rusland, drie verhandelingen: één over kwantumtheorie en twee over algemene relativiteit. Hij correspondeerde in 1915 met Albert Einstein[1]. Een brief van 22 december 1915 sloot Schwarzschild af met "Zoals u ziet, ondanks het hevige kanongebulder staat de oorlog het mij toe om een wandeling te maken in uw ideeënlandschap." Einstein schreef terug: "Ik heb uw brief gelezen met grote belangstelling. Ik had niet verwacht, dat iemand de exacte oplossing van het vraagstuk kon formuleren op zo een eenvoudige manier. Ik hou zeer veel van uw wiskundige behandeling van het onderwerp. Volgende donderdag zal ik het werk aan de Academie voorstellen met enkele woorden uitleg."

Hij stierf aan pemfigus, een zeldzame huidaandoening.

Hij is de vader van Martin Schwarzschild.

Er is een krater op de maan naar hem vernoemd en ook de planetoïde 837 Schwarzschilda.

Zie de categorie Karl Schwarzschild van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.