Karpatensalamander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karpatensalamander
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Lissotriton montandoni.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Caudata (Salamanders)
Familie:Salamandridae (Echte salamanders)
Onderfamilie:Pleurodelinae
Geslacht:Lissotriton
Soort
Lissotriton montandoni
(Boulenger, 1880)
Verspreiding
Verspreiding
Afbeeldingen Karpatensalamander op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Karpatensalamander op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De karpatensalamander (Lissotriton montandoni) is een salamander uit de familie echte salamanders (Salamandridae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door George Albert Boulenger in 1880. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Triton montandoni gebruikt.[2]

Verspreiding[bewerken]

De salamander komt alleen voor in het Karpatengebergte, in de landen Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Polen en Oekraïne.[3] Ook is er een enkele populatie in Duitsland (Beieren), maar hier is de soort uitgezet.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De lengte is maximaal 10 centimeter en ondanks het kleine verspreidingsgebied is er enige kleurvariatie. De meeste exemplaren zijn bruin met een lichtere rug en aan weerszijden donkere vlekken of strepen. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes krijgen een staartkam en een rode tot oranje buik, de mannetjes hebben wel veel meer contrast, en hebben alleen tijdens de paartijd een wormachtig aanhangsel aan de staart. Mannetjes blijven kleiner dan vrouwtjes.

Algemeen[bewerken]

Buiten de paartijd leeft de karpatensalamander veelal op het land maar gaat nooit ver weg van een waterbron. Vanwege de hoogtes waarop de salamander leeft, tot wel 2000 meter boven zeeniveau, is het dier aangepast aan lagere temperaturen. Het voedsel bestaat uit insecten en andere kleine diertjes, inclusief de eigen larven. De habitat bestaat uit bosachtige gebieden met een strooisellaag bij helder en stilstaand water met een modderbodem en enige vegetatie.

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]