Naar inhoud springen

Kartuizerklooster van Valldemossa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kartuizerklooster van Valldemossa
het kartuizerklooster van Valldemossa in 2004
Land Spanje
Regio Balearen
Plaats Valldemossa
Coördinaten 39° 43′ NB, 2° 37′ OL
Religie christendom
Stroming rooms-katholieke kerk
Kloosterorde kartuizers
Gebouwd in begin 14e eeuw
Monumentale status Bien de Interés Cultural, conjunto histórico (8 juli 1971)
Diverse
Diverse website (Spaans)
Kartuizerklooster van Valldemossa (Balearen)
Kartuizerklooster van Valldemossa
Portaal  Portaalicoon   Religie

Het kartuizerklooster van Valldemossa is een voormalig klooster van de kartuizerorde in Valldemossa op het Spaanse eiland Majorca. Het doet tegenwoordig dienst als museum.

Het klooster werd begin 14e eeuw gebouwd en diende aanvankelijk als paleis van koning Sancho van Majorca (1276-1324). In 1399 kwam het gebouw in eigendom van de monniken van de kartuizerorde, die het bewoonden tot 1835.[1] Door de seculariseringswetgeving van 1835 werd het klooster dat jaar geprivatiseerd.[2]

Sindsdien konden appartementen worden gehuurd, cellen genaamd. In de winter van 1838 op 1839 huurden de Poolse componist Frédéric Chopin en de Franse schrijfster George Sand een cel in het klooster. Sand schreef hierover het boek Een winter op Majorca. Ondanks de vervelende winter die Sand er had doorgebracht, groeide het klooster daarna uit tot een toeristische attractie. Debet hieraan was ook de vertaling van het boek in het Engels door Robert Graves. Het boek wordt op het eiland nog steeds in verschillende talen verkocht.[3]

De cellen waar Chopin en Sand verbleven, maken deel uit van het museum. In de cellen liggen authentieke partituren en brieven[1] en staan verschillende piano's, een secretaire en andere meubelen en gebruiksvoorwerpen opgesteld. Daarnaast hangen er schilderijen en andere afbeeldingen aan de muur en zijn er allerlei memorabilia van de componist zoals zijn dodenmasker en een afgietsel van zijn linkerhand.

Het museum kent nog een groot aantal andere ruimtes. Zo is onder meer de oude apotheek in het klooster bewaard gebleven met 135 Catalaanse keramische potten uit de 17e en 18e eeuw.[1] Verder worden er allerlei relicten zoals schilderijen en fresco's getoond, is er een antieke bibliotheek, is het schip van de kerk nog intact en zijn er nog verschillende andere zalen. Buiten is er een ingerichte tropische tuin.

Zie de categorie Kartuizerklooster van Valldemossa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.