Kasjatag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasjatag
Քաշաթաղ
Gewest in Nagorno-Karabach Vlag van Nagorno-Karabach
Ligging van Kasjatag in Nagorno-Karabach
Coördinaten 39°38'27"NB, 46°32'49"OL
Algemeen
Oppervlakte 3376,52 km²
Inwoners
(2015)
9300
(2,5 inw./km²)
Hoofdstad Berdzor
Overig
Aantal gemeenten 52
Portaal  Portaalicoon   Nagorno-Karabach

Kasjatag (Armeens: Քաշաթաղ; Engels: Qashatagh) is een voormalig gewest in de internationaal niet-erkende Nagorno-Karabach (Republiek Artsach).

Het gewest was 3377 km² groot en had 9300 inwoners in 2015.[1] De bevolkingsdichtheid was gering, met 2,8 inwoners per km²; wel was het geboortecijfer hoog met 29 per 1000.

De bevolking hield zich voornamelijk bezig met landbouw en veeteelt. De hoofdstad was Berdzor (Azerbeidzjaans: Laçın), dat voor 1994 in de Azerbeidzjaanse Lachin-corridor lag. Het gewest Kasjatag was onderverdeeld in 52 gemeenten, waarvan drie met stadstitel: Berdzor, Kovsakan (Az.: Zəngilan) en Midzjnavan (Az.: Mincivan). In het westen grensde het gewest aan Armenië, in het zuiden aan Iran.

Een groot deel van het gewest behoorde niet tot de oorspronkelijke enclave Nagorno-Karabach. In de loop van het Nagorno-Karabach-conflict in 1991-1994 hebben de Armeniërs niet alleen de voormalige autonome oblast onder controle gekregen, maar ook de omstreken bezet, om zo verbinding te krijgen met Armenië.[2] Daarmee is ook een veiligheidsgordel gevormd. Veel oorspronkelijke Azerbeidzjaanse bewoners hebben het gebied (moeten) verlaten, zodat het nog lang zeer dunbevolkt was.[3][4]

In 2020 kwam het gewest onder Azerbeidzjaanse controle te staan na de oorlog in Nagorno-Karabach in 2020. Op 26 augustus 2022 werden de hoofdstad Laçın en het resterende deel dat onder controle van een Russische vredesmacht stond, ook overgedragen aan Azerbeidzjan.

Armenië, Nagorno-Karabach en Azerbeidzjan. Het gebied van de voormalige Nagorno-Karabachse Autonome Oblast omlijnd met rood. Het gebied onder de feitelijke jurisdictie van de Republiek Artsach in het bruin.