Katelijne Damen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Katelijne Damen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 14 april 1960
Geboorteplaats Mortsel
Land Vlag van België België
Werk
Beroep actrice, schrijfster, kostuumontwerpster, regisseuse
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Katelijne Damen, zie website, is een Vlaamse theater- en filmactrice, regisseuse, schrijfster en kostuumontwerpster. Ze werkte samen met regisseurs als Ivo van Hove, Luk Perceval en Guy Cassiers. Tot 2018 speelde ze als actrice in vast dienstverband in het ensemble van het Toneelhuis. Momenteel werkt ze als freelancer.

Jonge leven en opleiding[bewerken]

Katelijne Damen stond voor het eerst op de planken bij het Diontheater te Wilrijk, het vroegere Deugd en Vreugd. Ze startte haar opleiding bij Dora Van Der Groen aan het conservatorium maar rondde deze nooit af.

Werk[bewerken]

Actrice[bewerken]

In het theater werkte Damen met onder anderen Luk Perceval, Erik De Volder, Ivo van Hove en Guy Cassiers. Katelijne Damen trad op in theaterproducties van Theater Malpertuis, de KVS, Fakkel, de Blauwe Maandag Compagnie, Het Zuidelijk Toneel, Compagnie De Koe en de laatste jaren het Toneelhuis. Ze was de bezieler, tekstschrijver en regisseuse van het gezelschap 'Drie Vingers'.

Katelijne Damen acteerde ook in de fims Ce sunt amorettes (1996), Man van staal (1999), Any Way the Wind Blows (2003), Duffel (2007), Noordzee, Texas (2011) en Offline (2012).

Ze was te bekijken in de televisieseries Kijk eens op de doos, Moeder, waarom leven wij?, Sedes & Belli, Rupel, Terug naar Oosterdonk, Flikken, Koning van de Wereld, Witse, W817 (Linda Peiremans), De Smaak van De Keyser en De Ridder, de miniserie Generatie B en als juffrouw in De Luizenmoeder (Juf Chantal).

Gezelschap Drie Vingers[bewerken]

In 1994 stichtte Damen het theatergezelschap Drie Vingers. Ze regisseerde en schreef voor deze groep onder andere Crème au beurre, Spinnen kunt ge niet opereren en Verleden Hartjes. In 2000 ging het gezelschap een laatste keer in première met de voorstelling De andere fruitmand.

Bekroningen[bewerken]

In 1990 kreeg ze de Theo d'Or voor haar hoofdrol in Strange Interlude. In 1996 kreeg ze de Mary Dresselhuys Prijs voor haar hele oeuvre en theatercarrière.

Privé[bewerken]

Damen woont in Antwerpen en heeft een zoon uit haar huwelijk met Govert Deploige. Ze is de nicht van acteur Hubert Damen en achternicht van Karen Damen.