Katelijne Damen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Katelijne Damen
Katlijned675.jpg
Algemene informatie
Geboren 14 april 1960
Geboorteplaats Mortsel
Land Vlag van België België
Werk
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Katelijne Damen (Mortsel, 14 april 1960) is een Vlaamse theater- en filmactrice.

Katelijne Damen trad op in theaterproducties van Malpertuus, de KVS, Fakkel, de Blauwe Maandag Compagnie, Het Zuidelijk Toneel, Compagnie De Koe en de laatste jaren Het Toneelhuis. Zelf regisseerde ze onder andere Moetterland en Spinnen kunt ge niet opereren.

Het gezelschap Drie Vinger ontstond mee onder haar stuwende kracht. Ze regisseerde en schreef voor deze groep Creème au beurre.

Katelijne Damen acteerde ook in de fims Ce sunt amorettes (1996), Man van staal (1999), Any Way the Wind Blows (2003), Duffel (2007), Noordzee, Texas (2011) en Offline (2012).

Ze was te bekijken in de televisieseries Kijk eens op de doos, Moeder, waarom leven wij?, Sedes & Belli, Rupel, Terug naar Oosterdonk, Flikken, Koning van de Wereld, Witse, W817 (Linda Peiremans), De Smaak van De Keyser en De Ridder.

In 1990 kreeg ze de Theo d'Or prijs voor haar hoofdrol in Strange Interlude. In 1996 kreeg ze de Mary Dresselhuys Prijs voor haar hele oeuvre en theatercarrière.

Katelijne Damen woont in Antwerpen en heeft een zoon uit haar huwelijk met Govert Deploige. Ze is de nicht van acteur Hubert Damen en Karen Damen is dochter van de neef van Damens vader.