Kathleen Scott

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kathleen Scott (1910).

Kathleen Scott (Carlton in Lindrick, 27 maart 1878Londen, 25 juli 1947[1]) was een Engelse beeldhouwer.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Edith Agnes Kathleen Bruce werd in 1878 geboren in Carlton in Lindrick in het graafschap Nottinghamshire. Zij studeerde van 1900 tot 1902 aan de Slade School of Fine Art in Londen en aansluitend van 1902 tot 1906 met Eileen Gray, waarmee zij al in Londen had samengestudeerd, aan de Académie Colarosi, waar ook vrouwelijke studenten werden geaccepteerd, in Parijs. Ook was zij daar een leerling van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin.

In 1908 huwde zij de ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott, die zij in 1910 uitgeleide deed in Nieuw-Zeeland bij diens Antarctica-expeditie. In 1913 nam zij, weer in Nieuw-Zeeland om Scott te verwelkomen, kennis van diens dood in 1912. In 1922 hertrouwde zij met de politicus Edward Hilton Young. Met hem verkreeg zij in 1935 de titel Barones Kennet.

Naast standbeelden voor Robert Scott en haar zoon, de ornitholoog Peter Scott, maakte zij vele standbeelden, bustes (onder anderen van King George V, William Butler Yeats, George Bernard Shaw, David Lloyd George, John Galsworthy, Thomas Edward Lawrence) en sculpturen in geheel het Verenigd Koninkrijk.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kathleen Scott van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.