Katholieke Kerk in Denemarken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Katholieke Kerk in Denemarken maakt deel uit van de wereldwijde Katholieke Kerk, onder het leiderschap van de paus en de Curie. De Heilige Ansgarius is de patroonheilige van Denemarken. De Katholieke Kerk in Denemarken is een diasporakerk in dit grotendeels protestantse land, waar de Evangelische Lutherse Kerk de staatskerk is.

Het christendom was rond 1100 algemeen doorgedrongen in Denemarken. Na de Reformatie werd de Katholieke Kerk in Denemarken vrijwel geheel vernietigd. Eerst in de 19e eeuw kwamen missionarissen in het land en richtten op 7 augustus 1868 een apostolische prefectuur op. Op 12 maart 1892 werd de prefectuur omgevormd tot een apostolisch vicariaat. Uiteindelijk kon de bisschoppelijke hiërarchie hersteld worden met de oprichting van het bisdom Kopenhagen op 29 april 1953. Het bisdom beslaat geheel Denemarken, de Faeröer en Groenland.

Het aantal katholieken in Denemarken is vrij gering, circa 40.000 gelovigen, maar stijgt gestadig. Daarmee is het na de staatskerk (81,5 %) en de islamitische gemeenschap (4 %) de derde geloofsgemeenschap qua gelovigen (0,6 %) (cijfers van 2008). De Katholieke Kerk beschikt over ongeveer 80 priesters, waarvan de helft aan orden verbonden is. Zij werken, met ruim 230 zusters, in 51 parochies (in 2008). De huidige bisschop is Czeslaw Kozon. Zijn zetel staat in de Kathedraal van Sint Ansgar.

De Deense anatoom, natuurvorser en bisschop Niels Steensen (1638–1686) werd in 1988 door paus Johannes Paulus II zalig verklaard.

Denemarken telt 22 katholieke scholen. Zij hebben zich verenigd in de Vereniging van Katholieke Scholen (FAKS)[1]. De katholieke scholen in Denemarken bouwen voort op een lange geschiedenis. De oudste - Skt. Knud i Fredericia[2] - vierde in 2012 haar 350-jarig bestaan. Het merendeel van de scholen werd opgericht in de eerste 50 jaar na het herstel van de godsdienstvrijheid in 1849.

De apostolisch nuntius voor Denemarken is aartsbisschop James Patrick Green, die tevens nuntius is voor Finland, Noorwegen, IJsland en Zweden.

Bisschoppen van Kopenhagen[bewerken]

Tot 1938 kwamen de bisschoppen van het apostolisch vicariaat en het latere bisdom Kopenhagen, op een na uit Duitsland. Bisschop Josef Ludwig Brems was afkomstig uit België, gemeente Testelt. De benedictijn Theodore Suhr was de eerste in Denemarken geboren bisschop. Hij werd in 1965 gevolgd door de Deense jezuïet Hans Ludvig Martensen. De in Polen geboren Deen Czeslaw Kozon is de derde inheemse bisschop in Kopenhagen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]