Katoomba

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Katoomba
Plaats in Australië Vlag van Australië
Katoomba
Katoomba
Situering
Deelstaat Nieuw-Zuid-Wales
Local Government Area City of Blue Mountains
Coördinaten 33° 41′ ZB, 150° 18′ OL
Algemeen
Inwoners 9102
Hoogte 1.017mtr m
Politiek
Gesticht 1879
Overig
Postcode 2780
Detailkaart
Katoomba
Katoomba
Foto's
Katoomba Scenic Scenic Skyway Cable Car
Katoomba Scenic Scenic Skyway Cable Car
Portaal  Portaalicoon   Australië

Katoomba is de hoofdplaats in de City of Blue Mountains in Nieuw-Zuid-Wales, Australië en is het administratieve centrum van de Blue Mountains City Council. Het ligt op 1.017 meter hoogte aan de Great Western Highway, 110 kilometer ten westen van Sydney en 39 kilometer ten zuidwesten van Lithgow. De plaats staat bekend om zijn bijzondere panorama's en de vele wandelmogelijkheden in de Blue Mountains.

Ka-toom-ba betekent "glanzend vallend water" en dankt zijn naam aan een waterval die in de Jamison Valley uitkomt. Vroeger stond de plaats bekend als William's Chimney en Collet's Swamp. In 1874 werd de plaats The Crushers genoemd, naar de naam van een treinstation van een nabijgelegen mijn. De naam Katoomba werd aangenomen in 1877 en de plaats werd officieel een dorp in 1889.[1]

Toerisme[bewerken]

Een van de watervallen nabij Katoomba

Katoomba's hoofdindustrie is toerisme dankzij de spectaculaire bergomgeving. De rotsformatie de Three Sisters, te zien vanaf Echo Point, is de meest populaire attractie. Vanaf Valley Point kan men ook Mt. Solitary en de rotsformatie zien die bekendstaat als Ruined Castle. Een korte wandeling vanaf Echo Point leidt naar The Giant Stairway, die toegang verschaft tot een aantal wandelroutes door de vallei. Sommige van deze wandelingen zijn zeer zwaar en worden niet aangeraden voor beginners. Degene die deze wandelingen toch maken worden beloond met grote gebieden subtropisch regenwoud en een aantal bijzondere watervallen.

Een andere attractie is Scenic World, een toeristisch complex in het zuidwesten van de plaats. Vanuit het complex loopt de steilste spoorlijn ter wereld, de Katoomba Scenic Railway, die origineel gebouwd werd voor het vervoer van kolen en olie vanuit de mijnen in Jamison Valley. Daarnaast kan men een rit maken met de Scenic Skyway Cable Car, die een uitzicht biedt over de Katoomba Falls en Orphan Rock. In 2004 werd de originele kabeltrein vervangen door een nieuwe. In 1983 begon de bouw van een achtbaan die de Orphan Rocker zou gaan heten. De baan is voltooid, maar de attractie is nooit geopend.

Katoomba heeft vele hotels en gasthuizen, waarvan het oudste en bekendste het Carrington Hotel is. Het is opgericht in 1891 en staat op het hoogste punt in de plaats. Het nabijgelegen dorp Leura heeft ook vele hotels en spa's.

Katoomba Winter Magic Festival 2005

Klimaat[bewerken]

Het klimaat varieert met de hoogte in de Blue Mountains regio. In Katoomba (1.017 m) zijn de temperaturen in de zomer in de 20 graden, uitlopend naar de 30. 's Nachts komt de temperatuur niet hoger dan 10 graden, evenals in de winter. 's Nachts kan het 's winters zelfs licht vriezen. Jaarlijks valt er ongeveer 1200mm regen. Daarbij is het er vaak mistig.

Vanaf het begin van de metingen in 1900 zijn er verschillende hevige sneeuwbuien geregistreerd. De meest hevige was op 5 juli 1900, toen de sneeuwlaag meer dan 6 voet diep was in sommige delen van de Blue Mountains. Sneeuw en ijs veroorzaakte ernstige problemen, zoals spoor- en wegblokkades, schade aan gebouwen en verstoring van de telegraaf diensten. Een behoorlijke winterstorm op 18 juli 1965 veroorzaakte ook hevige verstoringen in de dagelijkse gang van zaken en schade aan gebouwen.

Geschiedenis[bewerken]

Katoomba en het nabijgelegen Medlow Bath waren eind negentiende eeuw ontworpen als toeristenplaatsen, met vele Grand hotels. Daarnaast werd er ook kolen gewonnen, maar in het begin van twintigste eeuw waren de aderen leeg en beide stadjes werden resorts. Tegen de jaren zestig van de twintigste eeuw begon het toerisme in Katoomba af te nemen en verschillende gast huizen werden verbouwd voor andere doeleinden, zoals ziekenhuizen. Sommige gasthuizen vielen ten prooi aan brandstichting. De huizen waren echter zeer goedkoop, waardoor er een aanwas ontstond aan jonge gezinnen die zich er vestigden. Vele van hen leven nog steeds in Katoomba.

Tegen de jaren tachtig begon het toerisme weer aan te trekken en vele gasthuizen werden weer teruggebracht in oude staat. Echter, tegen de jaren negentig begon het toerisme weer terug te lopen. Huizenprijzen zijn behoorlijk gestegen, maar zijn nog steeds opmerkelijk lager dan bijvoorbeeld in Sydney.

Cultuur[bewerken]

De omgeving en de art-deco gestijlde winkels en huizen trekken een alternatieve en excentrieke subcultuur aan. Vele dichters, kunstenaars, milieu-activisten en vele andere figuren wonen in Katoomba. De plaats houdt dan ook elk jaar het Winter Solsitice Festival, waarbij lokaal talent, kunst en handwerk centraal staan. Het festival werd voor het eerst in 1994 gehouden.

Schrijfster en historicus Eleanor Dark (1901 - 1985), die bekendstaat om haar historische roman "A Timeless Land", heeft van 1923 tot haar dood in Katoomba gewerkt en gewoond. Haar huis is nu een schrijverscentrum.

Door de rust en natuurschone omgeving is het plaatsje ook een aantrekkelijk alternatief geworden voor mensen uit Sydney. Naast het aantrekken van verschillende kunstzinnige culturen is Katoomba ook gebruikt als inspiratie voor kunst en muziek. De Australische artiest Peter Kingston bijvoorbeeld (staat bekend om zijn langdurige campagne voor het behoud van Sydney's Luna park) heeft vele werken geproduceerd die zijn geïnspireerd op Katoomba en omgeving, waaronder de schets "Brave and Cruel", die een donker figuur laat zien die Leura Trainstation verlaat.

Een ander voorbeeld zijn The Mexican Spitfires, met hun nummer "Until", die een zin bevat over Katoomba's reputatie als alternatief voor Sydney:

In distance I found strength. Katoomba gave me peace of mind.

Referenties[bewerken]

  1. "Origin of Blue Mountains Town Names" Blue Mountains City Council

Externe links[bewerken]