Katsa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Een katsa is een inlichtingenofficier te velde van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. Hij of zij verzamelt informatie en stuurt agenten aan en is vergelijkbaar met een case officer van de CIA.

Operaties[bewerken]

Gemiddeld zijn er 30 tot 40 katsa's tegelijkertijd actief, voornamelijk in Europa en slechts beperkt in het Midden-Oosten en in (nog) mindere mate in Afrika en Azië.

Het merendeel van de door Israël verzamelde informatie heeft betrekking op de Arabische wereld. Omdat het moeilijker is om te opereren in de Arabische landen werft de Mossad veel van haar agenten in Europa. Hoewel sommige katsa's permanent in het buitenland zijn gestationeerd verplaatsen anderen zich per operatie, deze katsa's worden 'jumpers' genoemd. Het aantal katsa's is veel kleiner dan die van andere grote inlichtingendiensten als gevolg van de sayanim, dit zijn vrijwillige, niet-Israëlische Joden en logistieke steun verlenen over de hele wereld. De meeste katsa's zijn voormalige leden van het Israëlische defensieleger.

Organisatie[bewerken]

Katsa's vallen onder het hoofd van divisie Operaties binnen de Mossad in een afdeling Tsomet (kruising) of Melucha (Koninkrijk) genaamd. Ze zijn verder opgedeeld in drie geografische sectoren:

Bekende en vermoedelijke katsa's[bewerken]