Katwijks Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Katwijks Museum
Katwijks Museum - Rijksmonument
Locatie Katwijk
Coördinaten 52° 12′ NB, 4° 24′ OL
Type Beeldende kunst
Katwijkse historie
Opgericht 1983
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
"Stoere Visser" door Gerard Brouwer, bij de ingang van het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van het voormalige vissersdorp Katwijk (nu de kern Katwijk aan Zee) in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het aan de Voorstraat 46 gelegen museum combineert een collectie schilderijen van Nederlandse en buitenlandse schilders, die aangetrokken werden door de kunstenaarskolonie Katwijk, met een collectie lokale en streekgebonden bezienswaardigheden.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Het geheel door vrijwilligers gedragen museum heeft naast een vaste collectie met onder meer werk van (internationale) kunstenaars die in de periode 1870-1914 in groten getale regelmatig de kunstenaarskolonie Katwijk bezochten, zoals Thamine Tadama-Groeneveld, Hendrik Willebrord Jansen, Willy Sluiter, Jan Toorop, Gerhard Morgenstjerne Munthe en Edgar Farasyn ook wisseltentoonstellingen, zoals bijvoorbeeld in 2010 De Oude Kerk geschilderd met werk van onder meer Natalia Dik. In de vaste collectie is ook aandacht voor de geschiedenis van de visserij in Katwijk; er is een verzameling van scheepsmodellen en een uitgebreid maritiem archief.

Huisvesting[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum is gehuisvest in een in 2009 uitgebreid complex, met als blikvanger een voormalige, monumentale rederswoning (1912). Deze rederswoning, ontworpen door de architect Hendrik Jesse (1860-1943), heeft ook als politiebureau gediend. Het gebouw, dat een rijksmonument is, wordt nu tevens als trouwlocatie gebruikt.

Tjeerd Bottema[bewerken | brontekst bewerken]

Het Katwijks Museum kent op de eerste etage de Bottemazaal, die naar de lokale kunstenaar Tjeerd Bottema is genoemd. Door een legaat uit zijn nalatenschap kon in 1983 het Katwijks Museum in dit voormalige redershuis ingericht en geopend worden. In deze zaal zijn, ook in wisselende samenstelling, werken te zien van Tjeerd Bottema, zijn broer Tjerk Bottema, zijn vrouw Cornelia van Amstel en hun dochters Hil Bottema en Johanna Bottema.

Galerie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Katwijks Museum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.