Andreaskerk (Katwijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oude of Andreaskerk
Oude of Andreaskerk in Katwijk
Oude of Andreaskerk in Katwijk
Plaats Katwijk aan Zee
Gebouwd in 1461
Restauratie(s) 1923 - 1925
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  23535, 23536
Architectuur
Vrijstaande klokkentoren nee
Klokkentoren beiaard
Schip kruisvorm
Interieur
Preekstoel ja
Doopvont ja
Orgel Van den Heuvelorgel
Zitplaatsen 1.400
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Andreaskerk staat in Katwijk aan Zee pal aan de Boulevard. De kerk is vernoemd naar de apostel Andreas, onder meer schutspatroon van de vissers. Het wapen van de gemeente Katwijk is een azuurblauw Andreaskruis op een zilver fond. Plaatselijk is de kerk ook bekend onder de naam Oude Kerk, en in grotere mate als Witte Kerk. Het orgel is een Van den Heuvelorgel. De kerk heeft 1.400 zitplaatsen en is thans van de Protestantse Kerk in Nederland (Nederlands hervormd).

Geschiedenis[bewerken]

De kerk werd omstreeks 1640 gebouwd, nadat de voorgaande kerk in 1572 door de Spanjaarden was verwoest. De klok dateert uit 1594. De kerk had lange tijd een spitse toren, maar tijdens de storm op 29 november 1836 werd de punt zo beschadigd dat deze moest worden afgebroken. Het jaar daarop kwam er een achtkantige koepel voor in de plaats.

Omdat in 1885 de Nieuwe Kerk was gebouwd aan de Voorstraat werd de Oude Kerk in 1890 voor 6000 gulden verkocht. Tot 1921 heeft het gebouw dienstgedaan als rederijschuur van N.V. Rederij Katwijk, die eigenaar was van een aantal bomschuiten. Het gebouw diende als opslagplaats voor scheepsbenodigdheden en zout. Ook werden er netten gerepareerd door een ploeg boetsers. Dit kwam tot een einde, omdat de (trage) bomschuiten werden vervangen door (snellere) loggers, die niet op het strand konden liggen. In 1921 werd het gebouw voor 45.000 gulden teruggekocht. In 1924 was de verbouwing gereed en werd de kerk opnieuw in gebruik genomen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de Ortskommandant opdracht gegeven om de kerk evenals de huizen langs de boulevard af te breken. Een slimme aannemer heeft het gebouw gered. Hij heeft alleen de toren tot dakhoogte gesloopt en beschouwde de klus als geklaard. Het interieur (inclusief het orgel) was al eerder in veiligheid gebracht.

In 1952 werd de toren in ere hersteld, maar niet precies hetzelfde als voordien. Oorspronkelijk stond de kapel bijna in het centrum, maar doordat de zee land terug won, staat het gebouw nu vlak bij de kust.

Voor de kerk staat het standbeeld "Vissersweduwe met zoon" van Louis van der Noordaa.

Orgel[bewerken]

Het orgel is in 1995 gebouwd door de firma J.L. van den Heuvel (Dordrecht).

Dispositie Van den Heuvelorgel:

Hoofdwerk (manuaal 1)
Prestant 16'
Prestant 8'
Roerfluit 8'
Flûte harmonique 8'
Octaaf 4'
Fluit 4'
Octaaf 2'
Mixtuur 2' 5 sterk
Cornet 8' V discant
Fagot 16'
Trompet 8'
Tremulant
Zwelwerk (manuaal 2)
Bourdon 16'
Holfluit 8'
Viola di Gamba 8'
Vox céleste 8'
Vanaf C:
Openfluit 4'
Nasard 22/3'
Fluit 2'
Tertiaan 13/5' 2 sterk
Hobo 8'
Vox humana 8'
Tremulant
Pedaal
Contrabas 16'
Subbas 16'
Open Fluit 8'
Bazuin 16'
Koppelingen
Hoofdwerk aan Pedaal
Zwelwerk aan Pedaal
Zwelwerk aan Hoofdwerk
  • Mechanische speeltractuur en elektrische registertractuur (sleepladen).
  • Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Heden[bewerken]

Binnen de hervormde gemeente maken twee stromingen gebruik van de kerk: de Confessionele vereniging en de Gereformeerde Bond. Bij beide stromingen wordt gezongen uit de Psalmberijming van 1773 en de 12 enige gezangen, de Confessionele vereniging maakt daarnaast ook gebruik van de gezangenbundel uit 1938. Daarnaast wordt er bij de Gereformeerde Bond niet-ritmisch gezongen, en bij de Confessionele Vereniging ritmisch. De kerkdiensten die bij de Gereformeerde Bond gehouden worden staan in bevindelijk-gereformeerd traditie.

Renovatie 2009/2010[bewerken]

Andreaskerk (deels wit) in 2014

Vanaf medio 2009 wordt de kerk grondig gerenoveerd. Lange tijd is er onder meer met de Rijksdienst voor Monumenten, het TNO te Delft en de gemeente Katwijk overlegd hoe de kerk het best kon worden opgeknapt. De muren zaten vol met zout. Na verwijderen van de witte verf, werden de muren behandeld. De kerk was roodbruin van kleur. Na de renovatie kreeg de kerk weer zijn witte kleur terug. De binnenkant van de kerk is ook opgeknapt.

Fotogalerij[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Geen enkele andere kustplaats in Nederland heeft een kerk pal aan de boulevard staan.
  • Bovengenoemde rederij werd in de volksmond "de Kerk" genoemd.

Zie ook[bewerken]