Kaulsdorf-Nord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
U-Bahn.svg
Kaulsdorf-Nord
Perron met uitgang via een van de voetgangersbruggen
Algemeen
Lijnen U5Berlin U5.svg
Opening 1 juli 1989
Historische naam
Naam tot
Albert-Norden-Straße 3 oktober 1991
Constructie
Type Uitgraving
Perrons 2
Perronsporen 4
Route
Lijn Richting Volgend station
Berlin U5.svg Hauptbahnhof Wuhletal
Berlin U5.svg Hönow Kienberg
(Gärten der Welt)
Ligging
Coördinaten 52° 31′ NB, 13° 35′ OL
Kaulsdorf-Nord (metro van Berlijn)
Kaulsdorf-Nord

Locatie van het metrostation Kaulsdorf-Nord

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Kaulsdorf-Nord is een station van de metro van Berlijn, gelegen in een uitgraving tussen de Hellersdorfer Straße en de Cecilienplatz; ondanks zijn naam bevindt het station zich niet in het stadsdeel Kaulsdorf, maar in Hellersdorf. Station Kaulsdorf-Nord werd geopend op 1 juli 1989 in het kader van de verlenging van de Oost-Berlijnse metrolijn E (de huidige U5) naar het grootschalige nieuwbouwgebied Kaulsdorf-Hellersdorf-Mahlsdorf, dat uiteindelijk meer dan 100.000 inwoners zou tellen. Bij zijn opening droeg het station de naam Albert-Norden-Straße, maar na de Duitse hereniging werd het in oktober 1991 hernoemd tot Kaulsdorf-Nord. De naar de communistische politicus en journalist Albert Norden genoemde straat, die de sporen ten noorden van het metrostation kruist, heet sinds 1992 Cecilienstraße.[1]

Het eilandperron van het station is bereikbaar via twee overdekte voetgangersbruggen over de sporen; ten behoeve van mindervaliden is er een hellingbaan aanwezig. Zoals alle stations aan de in de jaren 1988-89 geopende verlenging van de U5 werd Kaulsdorf-Nord ontworpen door het Entwurfs- und Vermessungsbetrieb der Deutschen Reichsbahn ("Ontwerp- en Kadasterdienst van de DR") en kreeg het een zuiver functioneel uiterlijk. Iets ten zuiden van het station begint een korte tunnel die via de Gülzower Straße naar station Wuhletal leidt. Deze tunnel vormt het enige ondergrondse traject van de metrolijn naar Hellersdorf.

Overdag eindigt ongeveer de helft van de treinen in station Kaulsdorf-Nord, waardoor er richting de Alexanderplatz een vijfminuten- en richting Hönow een tienminutendienst bestaat.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]