Keizerlibellen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiklaas (overleg | bijdragen) op 5 mei 2017 om 11:27. (de kop zit "vastgehecht" aan het borststuk? 1) zit bij alle insecten de kop aan het borststuk 2) wie heeft daar zo druk zitten hechten dan?)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Keizerlibellen
Zuidelijke keizerlibel (Anax parthenope)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Odonata (Libellen)
Onderorde:Anisoptera (Echte libellen)
Familie:Aeshnidae (Glazenmakers)
Geslacht
Anax
Leach, 1815
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Keizerlibellen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De keizerlibellen (Anax) vormen een geslacht van echte libellen (Anisoptera) uit de familie glazenmakers (Aeschnidae). Het geslacht omvat ongeveer 5 soorten, waarvan er 2 in Nederland voorkomen.

De wetenschappelijke naam van het geslacht werd in 1815 voorgesteld door William Elford Leach. Het woord Anax komt uit het Grieks en betekent "(feodale) heer".

Bouw en anatomie

Het labium reikt in rust tot voorbij de coxae van het tweede potenpaar. De ogen zijn aan de rugzijde afgevlakt en de lengte (langs de lengte-as van het lichaam gemeten) is iets groter dan oogbreedte (haaks op de lengte-as). De achterranden van de ogen liggen in elkaars verlengde. De kop is afgerond. De dorsale mannelijke lob is vrij rechthoekig en het abdominaal segment 6 heeft geen laterale doorn.

Volgroeide larven worden zelden minder dan 49 mm lang. Van sommige soorten kunnen ze tot 100 mm worden.

Eierontwikkeling

De eieren komen na ongeveer 5-6 weken uit. De totale ontwikkeling duurt 1 jaar (bij de grote keizerlibel) tot 2 jaar (bij de zuidelijke keizerlibel).

Soorten