Kennemeroord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kennemeroord is een voormalige buitenplaats in Heemstede, gelegen ter hoogte van Herenweg 138, op een terrein dat vroeger deel uitmaakte van de Heemsteedse 'Wildernisse'.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Herberg[bewerken | brontekst bewerken]

Kennemeroord was oorspronkelijk gedurende ongeveer anderhalve eeuw een "vermaarde en neringrijcke" herberg onder de naam 'De Dorstige Kuil', opgericht omstreeks 1642. In 1667 bracht de Toscaanse vorst Cosimo III de' Medici uit Florence een bezoek aan de uitspanning. In de periode was deze herberg een trefpunt van kunstenaars, met name leden van de Amsterdamse Tekenakademie, zoals John Greenwood, Jan Punt, Simon Fokke en Jan de Beijer.

Herenhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de taveerne niet meer genoeg geld opbracht is deze verkocht aan de Amsterdammer Jan Baptist van Keulen. Deze liet omstreeks 1795 de herberg afbreken en bouwde hier een witgepleisterd herenhuis. Voorts onder meer een koetshuis, ijskelder, tuinmanshuis, menagerie, oranjerie en (thee)koepel. De landschapstuin wordt toegeschreven aan Jan David Zocher sr.. Achtereenvolgens was de buitenplaats bezit van zes Amsterdamse eigenaars. In 1867 werd Kennemeroord, dat toen ruim zeven hectare omvatte, in zijn geheel verkocht door Jan Pieter Adolf Teding van Berkhout.

Nieuw huis[bewerken | brontekst bewerken]

Met het oog op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam is de Herenweg verbreed tot ongeveer 12 meter en moest het herenhuis worden afgebroken. Door toenmalig eigenaar Pieter Quarles van Ufford is wat verder op het terrein in 1926 een nieuw huis gebouwd naar een ontwerp van de architect Andries de Maaker. De tuin is vervolgens op onderdelen gewijzigd door de vermaarde Haarlemse landschapsarchitect Leonard Springer. In 1948 is het huis met landgoed aangekocht door de Hervormde Gemeente Heemstede.

Bejaardenhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Na een tijdelijke schoolhuisvesting (1948-1958) is het huis gesloopt om plaats te maken voor een bejaardenhuis. Van 1961 tot 1999 was op deze plaats Zorgcentrum Stichting Kennemeroord gehuisvest. In verband met stimulering van het zelfstandig wonen van bejaarden is het tehuis gesloten.

Appartementen[bewerken | brontekst bewerken]

De entree van Kennemeroord anno 2009

In 2006 zijn op het terrein 38 luxe appartementen gebouwd, ontworpen door ZZDP Architecten uit Amstelveen. Bij de oplevering eind 2007 is Kennemeroord een officiële straatnaam geworden.

Restanten[bewerken | brontekst bewerken]

Nog aanwezig zijn onder andere het monumentale inrijhek, de ijskelder en aan de Koediefslaan de vroegere koepel en oranjerie. Verder een historische grenssteen. De gebeitelde tekst luidt: "Het scheyt van de Duynen in Heemstede ende van 't Gasthuys binnen de stad Haerlem 1651".