Kerk van Saint-Menoux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kerk van Saint-Menoux
Kerk van Saint-Menoux
Plaats Saint-Menoux
Denominatie Rooms-katholiek
Coördinaten 46° 35′ NB, 3° 9′ OL
Gebouwd in 11e eeuw, 12e eeuw
Uitbreiding(en) 14e eeuw, 15e eeuw
Afbeeldingen
facade
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Saint-Menoux (Frans: Église Saint-Menoux) is een romaanse kerk gelegen in het centrum van Saint-Menoux in het departement Allier.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk maakte deel uit van een benedictijnenklooster dat werd gebouwd om de pelgrims te huisvesten die het graf van de Bretonse[1] bisschop Menoux[2] bezochten. Deze heilige uit de zesde of zevende eeuw, die niet officieel erkend wordt door de Rooms-Katholieke Kerk, was waarschijnlijk afkomstig uit Ierland. Op de terugweg van een pelgrimstocht naar Rome besloot hij in het dorp Mailly-sur-Rose, later omgedoopt tot Saint-Menoux, te blijven. Hij wijdde daar de rest van zijn leven aan gebed en meditatie. Door de vele wonderen die hij verrichtte, ook na zijn dood, ontstond een grote verering. De bisschop van Bourges besloot rond het jaar 1000 speciaal hiervoor een kerk met klooster te bouwen. De abdissen organiseerden belangrijke beurzen en markten die dankzij de bescherming van de hertogen van Bourbon veel handelaren en kopers aantrokken. Het dorp ontwikkelde zich rond de abdij.

Tijdens de Revolutie vernielde de burgemeester van de stad de kerk met een groep handlangers. Een paar maanden later wordt hij hiervoor in de gevangenis gegooid. Prosper Mérimée, een bekend schrijver, maar ook inspecteur van de historische monumenten, redde de ernstig in verval geraakte kerk, in 1840 door haar als historisch monument te classificeren.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het oudste deel van de kerk is de narthex uit het einde van de tiende eeuw. Het koor uit het midden van de twaalfde eeuw met zijn deambulatorium en absidiolen is een van de hoogtepunten van de romaanse kunst in de Bourbonnais. Het combineert elementen uit Bourgondië, zoals de gecanneleerde pilasters en Korinthische kapitelen met invloeden uit de Auvergne, met name de opbouw in niveaus van de chevet. Tijdens de gotiek werd het schip herbouwd met behoud van de narthex en de apsis. De klokkentoren en de stenen torenspits, die tijdens de Revolutie zijn verwoest, dateren ook uit deze periode.

Het débredinoire[bewerken | brontekst bewerken]

In de kerk bevindt zich een sarcofaag met de resten van de heilige Menoux. Hierin bevindt zich een groot gat waar iemand met beperkte verstandelijke vermogens (bredin betekent een simpele geest in het plaatselijke dialect) zijn hoofd doorheen kan steken om genezen te worden. Dit gebruik is verbonden met een legende over Menoux. De dorpsgek Blaise zou hem vaak geholpen hebben. Na de dood van de bisschop weigerde Blaise hem te verlaten. Om Menoux te blijven eren stak hij zijn hoofd door een gat dat in de sarcofaag was gemaakt. Na verloop van tijd zou hij een wijs man geworden zijn.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Église Saint-Menoux de Saint-Menoux van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.