Kerk van Wirdum (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de kerk in de gelijknamige plaats in Duitsland, zie Kerk van Wirdum (Oost-Friesland)
kerk van Wirdum
De kerk van Wirdum
De kerk van Wirdum
Plaats Wirdum
Monumentnummer  26270
Interieur
Orgel P. van Oeckelen & Zonen, 1879
Afbeeldingen
Interieur, aanzicht orgel, orgelnummer 1689 - Wirdum - 20417146 - RCE.jpg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Wirdum is een zaalkerk daterend uit het begin van de 13e eeuw en gelegen op de wierde van de plaats Wirdum in de Nederlandse provincie Groningen. De kerk is gebouwd in het begin van de 13e eeuw en had oorspronkelijk een romaans karakter. De noordwand van de kerk heeft nog het meest het oorspronkelijke karakter bewaard. De ramen aan de zuidzijde en in de oostelijke sluitwand zijn later aangebracht en dragen een gotisch karakter.[1]. De kerk had oorspronkelijk aan de westzijde een toren die in 1878 is afgebroken en die vervangen is door een dakruiter. Het kerkorgel van Petrus van Oeckelen is, na zijn dood, in 1879 afgebouwd en geplaatst door zijn zoons.

Bij restauraties zijn de oorspronkelijke muurschilderingen weer zichtbaar geworden. Het betreft een afbeelding uit circa 1400 van Christus op de troon als (Majestas Domini).[2] Ook is er een afbeelding van de heilige Barbara.

In de kerk liggen de grafstenen van leden van de familie Froma, bewoners van de Fromaborg. Eén van hen Ballo Froma was de voogd van de 16e-eeuwse Groninger kroniekschrijver Abel Eppens.[3] In 1981 werd de kerk overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken.

Zie ook[bewerken]