Kerkbuurt (Marken)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kerkbuurt
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Kerkbuurt (Marken) (Noord-Holland)
Kerkbuurt (Marken)
Situering
Provincie Noord-Holland
Gemeente Waterland
Coördinaten 52° 28′ NB, 5° 6′ OL
Foto's
Kerkbuurt
Kerkbuurt
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kerkbuurt is een buurtschap in de gemeente Waterland, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het is een van de buurtschappen die het leef- en- woongemeenschap van het voormalig eiland Marken vormen.

Kerkbuurt vormt samen De Kets en de Havenbuurt het centrum van Marken, Kerkbuurt is van oorsprong al het centrum. Kerkbuurt is gelegen tussen De Kets, Havenbuurt, Minnebuurt en Wittewerf in. Kerkbuurt is omvatte van oorsprong één terp, dat een werf wordt genoemd. Deze terp was ooit de Monnikenwerf. Deze was vernoemd naar de hoofdkern, ook meer dan waarschijnlijk een terp in de nabijheid van het latere Kerkbuurt die werd bewoond door de monniken die zich in de 13e eeuw. Deze monniken kwamen van het klooster Mariëngaarde uit Friesland. Na het verlaten van de monniken viel het eiland al snel in verval. In de 15e eeuw wordt er een nieuwe werf neergelegd die vernoemd werd naar de monniken. In 1470 wordt deze terp voor het eerst genoemd. De terp zou ook een van de eerste werven zijn die dan werden opgegooid. De meeste werven van Marken zijn tussen eind 15e en 18e eeuw.

Uiteindelijk werd er een kerk gebouwd op de terp. Zo werd het uiteindelijk de Kerkbuurt. De huidige Hervormde Kerk dateert van 1904. Kerkbuurt breidde ook serieus uit rond en na de bouw van de Hervormde Kerk en omslaat sindsdien ook meer dan alleen de bewoning van de oude terp. Het Zereiderpad verbindt Kerkbuurt met de zuidelijke werven. Meer dan waarschijnlijk verbond dit pad Monnikenwerf met het oudere Kloosterwerf, een werf dat grotendeels nog echt van monniken zou zijn geweest. De Kloosterwerf is uiteindelijk net als een aantal andere terpen door de Zuiderzee verzwolgen. Later is het pad de zuidelijke bewoonde werven met elkaar gaan verbinden. De oude kern is net als veel van werven op Marken vrij druk bebouwd, daarvan zijn meeste huizen uit de 18e en 19e eeuw. In zes historische visserswoningen midden in Kerkbuurt is het Marker Museum is gehuisvest.

Kerkbuurt rond 1890/1900