Kernfysisch Versneller Instituut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) is een onderzoekscentrum voor subatomaire fysica en atoomfysica in de Nederlandse gemeente Groningen, op het Zernikecomplex ten noorden van de stad. Het KVI heeft de beschikking over een supergeleidend cyclotron, AGOR, dat atoomkernen kan versnellen ten behoeve van verschillende experimenten.

Het cyclotron kan geïoniseerde kernen versnellen van zeer licht (1H1+ met 190 MeV per nucleon) tot zeer zwaar (208Pb27+ met 8 MeV per nucleon). Deze deeltjes worden gebruikt om de interactie van geïoniseerde atoomkernen met andere atoomkernen te bestuderen. Hiermee hoopt men meer inzicht te krijgen in de structuur van atoomkernen, maar ook in het gedrag van de elektronen die aan de kern gebonden zijn. Daarnaast is er een experiment (TRIμP) waarmee men beoogt door precisiemetingen de fysica van het standaardmodel aan een strikte test te onderwerpen.

Het KVI wordt gefinancierd en beheerd door de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en de Rijksuniversiteit Groningen.

Externe link[bewerken]