Kiescollegeverkiezing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kiescollegeverkiezing is een verkiezing waarbij de leden van de kiescolleges voor de Eerste Kamer worden gekozen, ten behoeve van Nederlanders die geen ingezetenen zijn en die in de Caribische openbare lichamen ingezetenen zijn. De leden van de kiescolleges vervullen zo de functie van het kiezen van de leden van de Eerste Kamer die in de provincies door de leden van de Provinciale Staten wordt uitgeoefend.

Kiescollegeverkiezingen worden een keer in de vier jaar gehouden, waarbij de leden rechtstreeks door stemgerechtigde Nederlanders die geen ingezetenen zijn of de inwoners van Caribisch Nederland worden gekozen. De verkiezingen vinden op dezelfde dag plaats als de Provinciale Statenverkiezingen.[1][2]

In 2019 werden voor het eerst via de kiescolleges de leden voor de Eerste Kamer gekozen namens Caribisch Nederland (vertegenwoordigende 0,11 zetels).

Op 15 maart 2023 werden ook de leden van de kiescolleges voor niet-ingezetenen verkozen.[3]

Kiesgerechtigdheid[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlanders die geen ingezetenen zijn en die in de Caribische openbare lichamen ingezetenen zijn hebben actief en passief kiesrecht. De minimale kiesleeftijd ligt, net als voor alle andere Nederlandse volksvertegenwoordigende organen, op 18 jaar.