Kiescollegeverkiezing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kiescollegeverkiezing is een verkiezing waarbij de leden van de kiescolleges voor de Eerste Kamer worden gekozen, ten behoeve van Nederlanders die geen ingezetenen zijn en die in de Caribische openbare lichamen ingezetenen zijn.

Kiescollegeverkiezingen worden een keer in de vier jaar gehouden, waarbij de leden rechtstreeks door stemgerechtigde Nederlanders die geen ingezetenen zijn of de inwoners van Caribisch Nederland worden gekozen. De verkiezingen vinden op dezelfde dag plaats als de Eilandsraadsverkiezingen in Caribisch Nederland en de Provinciale Statenverkiezingen in het Europese deel van Nederland.[1]

In 2019 werden voor het eerst via de kiescolleges de leden voor de Eerste Kamer gekozen namens Caribisch Nederland (vertegenwoordigende 0,11 zetels). De kiescolleges vervullen zo de functie die in de provincies door Provinciale Staten wordt uitgeoefend.

Kiesgerechtigdheid[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlanders die geen ingezetenen zijn en die in de Caribische openbare lichamen ingezetenen zijn hebben actief en passief kiesrecht. De minimale kiesleeftijd ligt, net als voor alle andere Nederlandse volksvertegenwoordigende organen, op 18 jaar.