Naar inhoud springen

Kinako

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kinako きな粉
Kinako, geroosterd sojameel
Kinako, geroosterd sojameel
Land Vlag van Japan Japan
Streek Oost-Azië
Hoofd­ingrediënt(en) sojaboon
Gang smaakmaker
Gegeten met vaak met wagashi
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Japan

Kinako (黄粉 of きなこ) is geroosterd sojameel, een populaire smaakmaker die veel wordt gebruikt in de Japanse keuken. Het wordt gemaakt door rijpe lichtbruine sojabonen (dus niet de groene edamame) te roosteren en vermalen. Het eindresultaat is een heel fijn en zacht, lichtbruin poeder dat qua smaak en geur wat lijkt op pindakaas.[1][2]

Het woord kinako werd voor het eerst gebruikt in kookboeken uit de late Muromachiperiode (1336-1573). Kinako betekent "gele bloem" in het Japans.

Sojabonen, het beginproduct van kinako

Kinako wordt verkregen door geroosterde sojabonen fijn te malen tot een zacht poeder. De schil van de sojaboon wordt meestal verwijderd voordat de bonen worden verpulverd, maar sommige soorten kinako behouden de geroosterde schil. Gele sojabonen produceren een gele kinako en groene sojabonen produceren een lichtgroen poeder. Kinakopoeder is een gezonde topping en smaakstof, die B-vitamines en eiwitten bevat. In tegenstelling tot eiwitten in gekookte sojabonen, is het eiwit in kinako niet gemakkelijk verteerbaar.

Kinako wordt veel gebruikt in alle gerechten van Japanse keuken, als smaakmaker of topping, maar wordt sterk geassocieerd met wagashi (Japanse zoetwaren), waaroverheen het vaak wordt geserveerd als topping. Enkele voorbeelden van het gebruik samen met wagashi zijn in dango en mochi:

Kinako kan ook in combinatie met melk of sojamelk worden verwerkt tot het drankje kinako latte (きな粉ラテ).[3]