Kinderarmoede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kinderarmoede is een vorm van armoede waaraan kinderen moeten onder lijden. Het begrip kinderarmoede verschilt van land tot land.

Schaal van kinderarmoede[bewerken]

Matige kinderarmoede[bewerken]

Matige kinderarmoede betekent dat er wel genoeg geld is om de vaste kosten & voedsel te betalen maar er niet genoeg geld is voor extra speelgoed of kleren. Matige armoede komt voor in:

Ernstige kinderarmoede[bewerken]

Ernstige kinderarmoede betekent dat er niet genoeg geld is voor kleren en speelgoed, maar genoeg geld voor 1 maaltijd per dag. Ernstige kinderarmoede komt voor in:

Extreme kinderarmoede[bewerken]

Extreme kinderarmoede betekent dat er beperkte toegang is tot (proper) water, geen kleren of speelgoed, onvoldoende eten

Kinderarmoede in de Europese Unie[bewerken]

In de Europese Unie leven ongeveer 13 miljoen kinderen in armoede.De Scandinavische landen hebben het kleinste percentage kinderarmoede en de Oost-Europese landen het meest. Zweden heeft met het percentage van 2,4 het laagste kinderarmoede op de wereld terwijl Polen het grootste percentage heeft van heel Europa.

Rang Land  % kinderarmoede
1-3 Top 3 landen met laagste percentage kinderarmoede 2,4% - 2,9%
1. Vlag van Zweden Zweden 2,4%
2. Vlag van Slowakije Slowakije 3,2%
3. Vlag van Finland Finland 3,2%
26-28 Top 3 landen met hoogste percentage kinderarmoede 27% - 30,8%
26. Vlag van Roemenië Roemenië 25%
27. Vlag van Letland Letland 27%
28. Vlag van Polen Polen 33%

Vlag van België België[bewerken]

In België leeft 1 op 20 kinderen in armoede (5%)[1],dit is een relatief laag cijfer tegenover de rest van de Europese Unie, wel ligt de kinderarmoede in Wallonië een pak hoger dan in Vlaanderen.

  • Wie leeft in armoede ?

In België komen de meeste kinderen die in armoede leven van een allochtoons gezin.Ook leven veel inderen in armoede als ze alleenstaande ouders hebben of werklose ouders.

  • Wanneer praten we over kinderamoede ?

Als een alleenstaande onder de 1000 euro per maand verdiend of een tweeouder gezin met twee kinderen onder de 2101 euro.[2].

  • Wat houdt de kinderarmoede in ?

In België houdt kinderarmoede vooral materiële armoede in. Een inkomen van 1000 euro per maand is niet hoog voor België maar als je het bekijkt tegenover de prijzen is dit een voldoende inkomen om juist te overleven.Kinderarmoede met kinderen die honger moeten lijden komt in België zelden voor.

Vlag van Polen Polen[bewerken]

In Polen leeft 1 op de 3 kinderen in armoede. Dit percentage is hoogste van de Europese Unie. Door de lage lonen en doordat veel ouders in het buitenland gaan werken moeten de kinderen alleen met hun grootouders of met alleen 1 ouder het zien te overleven met een laag loontje.[3]

  • Wie leeft in armoede ?

In Polen leven er veel kinderen in armoede. Dit komt vrijwel bij alle soorten gezinnen voor. Wel zijn er kinderen die doordat hun ouders in het buitenland zijn gaan werken, bij hun grootouders moeten gaan inwonen en doordat ze een laag pensioen hebben in armoede zullen vallen.

  • Wanneer praten we over kinderamoede ?

De lonen in Polen zijn laag,heel laag. Weliswaar is de minimumloon daar 350 euro,de meerderheid leeft eronder.De gemiddelde inkomen in Polen is 250 euro per maand.Dus het is logisch dat er veel kinderen in armoede zullen terecht komen.We praten in Polen over echte kinderarmoede als de ouders minder dan 125 euro per maand verdienen.[4][5]

  • Wat houdt de kinderarmoede in ?

De kinderarmoede houdt vooral in dat de kinderen niet genoeg geld hebben om bijvoorbeeld een busticket te kopen naar school.Ook komt het in Polen voor dat 16% van de kinderen geen 3 maaltijden per dag heeft en zelfs soms maar 1 maaltijd in de 3 dagen.[4][6]

Vlag van Roemenië Roemenië[bewerken]

Roemenië is telt behoord samen met Bulgarije en Polen tot een van de Europese Unie en dus heeft het ook een van hoogste percentages kinderarmoede , in Roemenië leeft 25% van de kinderen in armoede. De meest getroffen door de armoede in Roemenië zijn de veelvoorkomende Roma-gezinnen daar. Vooral in de streek Moldova tegen de grens met Moldavië is de armoede er groot. In de hoofdstad Boekarest komt kinderarmoede relatief weinig voort.

Hulp[bewerken]

In veel landen is er een lage kinderarmoede door de sociale steun van het land. In arme landen proberen organisaties als Unicef kinderarmoede tegen te gaan.Ook zijn er veel acties die geld inzamelen voor arme kinderen zoals Meneer Konijn.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties