Kindu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kindu
Plaats in Congo-Kinshasa Vlag van Congo-Kinshasa
Kindu
Kindu
Situering
Provincie Maniema
Coördinaten 2° 57′ ZB, 25° 55′ OL
Algemeen
Inwoners (2012) 172.321[1]
Foto's
Kindu church.jpg
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Kindu is een stad in de Democratische Republiek Congo aan de linkeroever van de Lualaba en is de hoofdplaats van de provincie Maniema. Kindu telde in 2012 naar schatting 172.000 inwoners. De gebruikelijke voertaal is het Swahili. De stad ligt op een hoogte van 504 m.

Even ten noorden van het stadscentrum bevindt zich de Luchthaven Kindu. Congo Airways bedient de luchthaven met drie wekelijkse vluchten naar Luchthaven N'djili bij Kinshasa, twee naar Goma (Luchthaven Goma Internationaal) en een naar Luchthaven Bangoka Internationaal bij Kisangani.

De haven aan de Lualaba biedt ook toegang tot de scheepvaart in het stroomgebied van de Kongo en er zijn spoorverbindingen naar de mijnen van Kalemie, Kamina en Kananga in het zuiden. In de 19e eeuw was het een handelsplaats voor ivoor, goud en slavenhandel. De plaats was gekend als Kindu Port-Émpain. De mijnbouw is gebleven: diamant, koper, goud en kobalt worden nog steeds ontfonnen. Maar Kindu en omgeving is ook gekend geworden wegens de ontginning van strategische mineralen zoals cassiteriet en coltan.

De plaats is ook gekend omwille van de wreedheden die hier op 11 en 12 november 1961 plaatsvonden in het pas onafhankelijk geworden Congo door de troepen van Antoine Gizenga. Dertien ongewapende militairen waaronder een aantal piloten, allen van de Italiaanse luchtmacht werkend in opdracht van de Verenigde Naties werden hier brutaal mishandeld en omgebracht.