Mbuji-Mayi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mbuji-Mayi
Plaats in Congo-Kinshasa Vlag van Congo-Kinshasa
Mbuji-Mayi (Congo-Kinshasa)
Mbuji-Mayi
Situering
Provincie Oost-Kasaï
Coördinaten 6° 9′ ZB, 23° 36′ OL
Algemeen
Oppervlakte 135,12 km²
Inwoners (1984) 486.235
Foto's
Kongo C3.jpg
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Mbuji-Mayi, vroeger Bakwanga, is een stad in het mid-zuiden van Congo-Kinshasa en vormt het bestuurlijk centrum van de provincie Oost-Kasaï hierbinnen. De stad telde 486.235 inwoners bij de volkstelling van 1984, waarmee het de derde stad van het land was na Kinshasa en Lubumbashi. Het is een van de snelst groeiende steden van het land. Een schatting uit 2005 stelt het aantal inwoners op 1,9 miljoen, waarmee het Lubumbashi inmiddels al voorbij zou hebben gestreefd.

Geografie[bewerken]

Mbuji-Mayi ligt in het gebied van de Luba en ligt aan de rivier de Sankuru (of Shankuru; zijrivier van de Bushimaie). De naam Mbuji-Mayi is afkomstig uit de lokale taal Tshiluba en betekent "geitenwater", een naam die verwijst naar het grote aantal geiten in het gebied en de locatie van de stad aan de Sankuru, een belangrijke drinkplaats voor deze geiten.

Geschiedenis[bewerken]

De stad werd gesticht in 1910 als diamantwinningsstation door Belgische kolonialisten. Mbuji-Mayi maakte een grote groei door na de Congolese onafhankelijkheid in 1960, toen leden van de Luba vanuit verschillende delen van het land migreerden naar de regio. Van 1960 tot 1962 vormde het de hoofdstad van de kortstondige separatistische staat Zuid-Kasaï tijdens de verwoestende Congolese Burgeroorlog. In die tijd kwamen met name mensen uit Thikapa in West-Kasaï naar de stad, die op de vlucht waren geslagen voor bedreigingen die door de lokale bevolking aldaar tegen hen waren geuit. Zij wonen nu met name in de regio Kalala wa Nkata.

In 1966 werd de stad in het kader van dictator Mobutu's "afrikaniseringspolitiek" hernoemd van Bakwanga tot Mbuji-Mayi.

In de jaren 90 kwamen grote groepen vluchtelingen naar het gebied vanuit de regio Shaba.

Economie en transport[bewerken]

Mbuji-Mayi is een handelscentrum, waar het grootste deel van de diamanten van de Kongo wordt gewonnen en verwerkt. Een groot diamantwinningsbedrijf is het staatsbedrijf Societé minière de Bakwanga (MIBA). Stad en bevolking profiteren echter nauwelijks van de aanwezigheid van dit bedrijf.

De stad heeft ondanks haar grote inwoneraantal weinig transportverbindingen met andere delen van het land. Bij de stad ligt de gelijknamige luchthaven Mbuji-Mayi. Een spoorlijn met Kananga staat gepland voor de toekomst.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

De stad is onderverdeeld in 5 communes:

Politiek[bewerken]

De stad vormt een van de belangrijkste machtscentra van de politieke partij UDPS. UDPS-Politicus Étienne Tshisekedi kwam uit het gebied. De huidige burgemeester is Marcel Kingwa Mwana.

Demografie[bewerken]

1958 1970 1984 1993 2005 (sch)
42.864 204.923 486.235 766.684 1.900.089
Bronnen: [1] en [2]