Kingston upon Thames

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kingston-upon-Thames)
Voor de gelijknamige borough, zie Kingston upon Thames (borough).
Kingston upon Thames
Plaats in Engeland Vlag van Engeland
Kingston upon Thames (Greater London)
Kingston upon Thames
Situering
Regio Groot-Londen
Borough Kingston upon Thames
Coördinaten 51° 25' NB, 0° 18' WL
Algemeen
Inwoners 43.013 (2010)
Overig
Postcode(s) KT1, KT2
Netnummer(s) 020
Grid code TQ182693
Post town KINGSTON UPON THAMES
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Kingston upon Thames is een historisch stadje in Engeland en tegenwoordig de centrale wijk van het Londense bestuurlijk gebied Royal Borough of Kingston upon Thames, in het zuidwesten van de regio Groot-Londen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Kingston was al in de middeleeuwen een market town (marktvlek). Zes of zeven Engelse koningen werden hier gekroond. De eerste was mogelijk Eduard de Oudere in 899, maar meer waarschijnlijk Æthelstan van Engeland in 925. Dat de plaatsnaam verwijst naar deze koningen berust op een legende. Kingston heette "Cyninges tun" in 838, "Chingestune" in 1086, "Kingeston" in 1164, "Kyngeston super Tamisiam" in 1321 en "Kingestowne upon Thames" in 1589.[1] De naam betekent "koningsgoed" of "domein van de koning" van de Oudengelse woorden cyning (koning) en tun (tuin of landbouwgebied). Het was het eerste koninklijk verblijf van de Saksische koningen.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Kingston telt drie spoorwegstations: Station Kingston, Station Norbiton en Station Hampton Wick, met frequente treinverbindingen met Londen Waterloo.

Kingston upon Thames wordt in de toekomstvisie London Plan (2004/2015) aangemerkt als een van de 19 metropolitan centres van Groot-Londen met een verzorgingsgebied groter dan de eigen borough.[2] Tevens is het een van de 38 opportunity areas in de agglomeratie, gebieden met positieve ontwikkelingsmogelijkheden.[3]

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kingston upon Thames van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.