Æthelstan van Engeland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Athelstan
895-939
graftombe van Athelstan
Koning der Angelsaksen
Periode 924927
Voorganger Ethelweard
Opvolger Hijzelf als koning van Engeland
Koning van Engeland
Periode 927939
Voorganger Hijzelf als koning der Angelsaksen
Opvolger Edmund I
Vader Eduard de Oudere

Æthelstan of Athelstan (Wessex, 893/894 – Gloucester, 27 oktober 939) was koning der Angelsaksen en koning van Engeland van 924 tot 939. Hij was een zoon van Eduard de Oudere uit diens eerste relatie. Er bestaat onzekerheid over wie zijn moeder was.

Æthelstan wordt wel beschouwd als de eerste echte koning van Engeland.[1] Wellicht was hij de eerste die gekroond werd op de Coronation Stone in Kingston upon Thames in 925.

Illuminatie uit het manuscript uit Beda's Life of St Cuthbert, ca. 930

Hij behaalde grote overwinningen op zijn rivalen, waaronder de Denen, en breidde zijn gebied uit naar delen van Wales en Cornwall. Zijn grootste overwinning tegen een vijandig bondgenootschap van Schotten, Welshmen en Vikingen was in de Slag bij Brunanburh in 937.

Æthelstan vaardigde wetten uit die het bestuur over zijn grote gebied versterkten. Hij vormde bondgenootschappen door vier van zijn halfzusters te laten trouwen met West-Europese heersers. Hij was ook een cultuurliefhebber en verzamelaar van kunstwerken en relieken. Veel daarvan gaf hij weg aan zijn volgelingen en aan kerken, om zich van hun steun te verzekeren. Ook steunde hij vele kloostergemeenschappen en vooral de abdij van Malmesbury, waar zijn graf te vinden is.

Æthelstan had geen kinderen en werd opgevolgd door zijn halfbroer Edmund I.

Zie de categorie Æthelstan of England van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.