Kleding in India

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kleding in India is niet samen te vatten onder een enkele noemer. India is een erg groot land: het heeft 1,1 miljard inwoners en kent verschillende klimaatzones: bergklimaat, woestijnklimaat en tropisch klimaat. (Zie ook: Klimaat in India.) Dit alles heeft erg veel invloed op de kleding die de mensen dragen. Daarom dragen ze in het noorden meer wol en kasjmier en in het zuiden meer katoen, kunststof en zijde. India is een land van scherpe tegenstellingen. Zo is er een verschil tussen arm en rijk, tussen ouderwets en modern en tussen culturen en religies wat een invloed heeft op de kleding.

Bij het aanschaffen van kleding wordt er afgedongen, wat wil zeggen dat er over de prijs onderhandeld wordt.

Soorten kleding in India[bewerken]

Traditioneel en modern

Traditionele kleding[bewerken]

Textiel is zo’n belangrijk onderdeel van de Indiase cultuur dat Gandhi het spinnewiel in de vlag wilde hebben. De hand gesponnen en geweven kleding wordt Khadi genoemd en wordt verkocht in winkels in het hele land. Een aantal authentieke kledingstukken zijn: sari, salwar kameez, kurta (Panjabi), baxan, dhoti, longhi en ghagra choli.

Moderne kleding[bewerken]

Door de rijkere Indiërs wordt ook veel moderne westerse kleding gedragen. Veel van die kleding wordt in India zelf gemaakt. Sommige merkkleding in India is echt en wordt dan verkocht in speciale zaken tegen hogere prijzen dan namaakkleding. De onechte kleding wordt meestal op de markt verkocht. Tommy Hilfiger, Lacoste, Nike en Adidas zijn de merken die het meeste worden nagemaakt. Een nagemaakt shirt kost ongeveer € 4 en een echt shirt rond de € 20.

Het laten maken van kleding[bewerken]

Indiase kleermaker

Naast de winkels met confectiekleding vindt men ook wel stoffenwinkels en kleermakers, zelfs in de kleinste plaatsjes. In de stoffenwinkel vindt men bijna alle stoffen, onder andere: wol, katoen, kasjmier, zijde en fluweel. Katoen komt het meest voor omdat de katoenplant veel in India verbouwd wordt, en de inheemse zijderups levert de zijde. Het laten maken van kleding in India is erg goedkoop. Als de kleermakers een voorbeeld krijgen van een jas dan kunnen ze hem zonder enige moeite namaken. Een overhemd maken duurt ongeveer 2 uur en dat kost ongeveer 150 roepies (iets minder dan €3), exclusief de prijs van de stof.

Wassen van kleding[bewerken]

Kind doet de was

De rijke Indiërs hebben een wasmachine, maar de meeste Indiërs doen het nog met de hand. De was gebeurt bij een rivier, openbare kraan of bij een put, waar ze het water met de hand of met een pomp uithalen. Op een betonnen plaat of vlakke steen slaan en boenen ze de was schoon.

Kleren laten wassen kan bij een hotel of bij een Dhobi-Wallah (wasjongen). Bij een Dhobi-Wallah is het goedkoper: je betaalt per kledingstuk ongeveer € 0,10 tot € 0,20. De was wordt buiten gedroogd in het veld en daarna gestreken door middel van soms nog kolenstrijkijzers. Vervolgens wordt de was gevouwen en bij de klant afgeleverd.

Andere kleding (in Goa)[bewerken]

  • De meeste schoolkinderen dragen in India een schooluniform. Dat bestaat voor de jongens uit een korte broek met een overhemd en bij de meisjes uit een blouse en een rokje. De meeste blouses en overhemden zijn wit of geruit; de rokjes en broeken zijn meestal blauw of bruin. Ze dragen er vaak teenslippers bij.
  • De kloosterzusters dragen lange lichtgrijze gewaden met witte randen en nog een zwart hoofddoekje.
  • Sadhoes (mannen die zich speciaal aan het hindoeïsme wijden) hebben vaak alleen maar een lendendoek om en soms zijn ze naakt. Vaak wonen ze alleen of op straat.
  • Toeristen: De hippies in Arambol hebben een eigen markt voor kleding in Anjuna. Daar worden veel hippe (zelfgemaakte) kleren verkocht, vaak met veel kleuren of ritssluitingen. Vrouwen uit Karnataka met spiegeltjeskleding komen naar Goa om hun traditionele kleding te verkopen aan toeristen. Er zitten heel veel spiegeltjes en versieringen op.

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]