Puducherry (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Puducherry
புதுச்சேரி

Pondicherry
பாண்டிச்சேரி
Plaats in India Vlag van India
Puducherry (India)
Puducherry
Situering
Territorium Puducherry
District Puducherry
Coördinaten 11° 56′ NB, 79° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 19,46 km²
Inwoners
(2011)
241.773
Hoogte 3 m
Website py.gov.in
Foto's
Portaal  Portaalicoon   India

Puducherry (Tamil: புதுச்சேரி, Putuccēri), tot 2006 officieel Pondicherry (Tamil: பாண்டிச்சேரி, Pāṇḍiccēri), is de hoofdstad van het gelijknamige Indiase unieterritorium Puducherry. Het kwam in 1673 in handen van de Fransen (Franse Oost-Indische Compagnie) en bleef tot 1954 de hoofdstad van Frans-Indië. De stad ligt in het gelijknamige district Puducherry aan de Indiase oostkust, ongeveer 135 kilometer ten zuiden van Chennai. Puducherry telde 241.773 inwoners volgens de census van 2011.[1]

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Puducherry (புதுச்சேரி) betekent "nieuw dorp" in het Tamil. Tijdens de koloniale tijd is deze naam veranderd in respectievelijk Pondicherry (Engels) en Pondichéry (Frans). Deze benaming werd ook in het Tamil (பாண்டிச்சேரி) overgenomen en verving de oorspronkelijke naam. Met de Pondicherry (Alteration Of Name) Act van 13 september 2006 werden zowel de stad als het unieterritorium officieel hernoemd naar respectievelijk Puducherry (Engels) en Poudouchéry (Frans). Deze naamsverandering hangt samen met een reeks hernoemingen van andere Indiase steden, waarbij de koloniale naam vervangen wordt (zoals de verandering van Bombay in Mumbai of Madras in Chennai). In het Tamil is ook de vorm Puduvai (புதுவை) gebruikelijk en in de spreektaal wordt de stad vaak kortweg Pondy genoemd.


Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Puducherry ligt in het zuiden van India, ongeveer 135 km ten zuiden van Chennai aan de Coromandelkust van de Golf van Bengalen. De dichtstbijzijnde steden zijn Cuddalore (zo'n 20 km zuidelijk) en Viluppuram (zo'n 35 km landinwaarts). Puducherry ligt op zeeniveau in het drasland van de kustvlakte. Ten zuiden van de stad mondt de Gingee via de aftakkingen Ariankuppam en Chunnambar in zee uit.

De stad zelf heeft een oppervlakte van 19,46 km², maar de agglomeratie van Puducherry beslaat 85 km². Deze bestaat verder uit de stad Ozhukarai en delen van de gemeenten Ariankuppam en Villiannur. De agglomeratie behoort samen met enkele meer landelijke gebieden in de omgeving tot het district Puducherry, dat een oppervlakte heeft van 290 km².

Topografie[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van de binnenstad met de ringweg in het donkergroen en de hoofdwegen in het rood

De binnenstad van Puducherry heeft ongeveer de vorm van een ovaal, die noord-zuid maximaal 1,9 km en oost-west maximaal 1,2 km meet. Ze wordt omsloten door een ringweg, bestaande uit Subbaiah Salai (South Boulevard), Anna Salai (West Boulevard), Sardar Vallabhbhai Patel Road (North Boulevard) en Goubert Salai (Beach Road). In het oosten grenst de stad aan de zee, waartegen ze beschermd is door een twee kilometer lange, met granietblokken versterkte wal.

Het deel van Puducherry binnen de ringweg wordt vaak Boulevard Town genoemd; de straten volgen hier een regelmatig schaakbordpatroon. Een kanaal dat in noordzuidelijke richting langs Gingy Salai (Canal Road) loopt, deelt de binnenstad in tweeën. Het oostelijk deel tussen kanaal en zee in wordt French Quarter en doet met zijn koloniale bouwwerken en rustige, beboomde straten duidelijk Europees aan. Het westelijk deel met de belangrijkste winkelstraten Mission Street (ook: Cathedral Street), Mahatma Gandhi Road en Nehru Street verschilt daarentegen nauwelijks van andere Indiase steden.

De buitenste stadsdelen zijn voor het merendeel pas in de tweede helft van twintigste eeuw gebouwd. Ze zijn vaak niet planmatig ontwikkeld en kennen daarom niet zo'n regelmatig stratenpatroon als de binnenstad.

Bestuurlijke indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Puducherry is onderverdeeld in 42 wijken (wards),[2] die overeenkomen met de statistische censusgebieden (census tracts).

 1. Debassynpet
 2. Muthialpet (West)
 3. Muthialpet (East)
 4. Solai Nagar
 5. Vaithikuppam
 6. V.O.C. Nagar
 7. Ramakrishna Nagar
 8. Thiruvalluvar Nagar
 9. Parimala Mudaliar Thottam
 10. Kuruchikuppam
 11. Perumal Koil
 12. Raj Bhavan
 13. Calve College
 14. Cassucadai
 1. Kulathumedu
 2. Cathedral
 3. Chinnakadai
 4. Veeraveli
 5. Periapalli
 6. Vambakeerapalayam
 7. Colas Nagar
 8. Nethaji Nagar
 9. Vanarapet
 10. Goubert Nagar
 11. Thirumudi Nagar
 12. Ilango Nagar
 13. Pillaithottam
 14. Pudupalayam
 1. Kuyavar Nagar
 2. Sakthi Nagar
 3. Anna Nagar
 4. Oreanpet
 5. Periyar Nagar
 6. Netlima Nagar
 7. Bharathidasan Nagar
 8. Mudaliarpet
 9. Viduthalai Nagar
 10. Keerapalayam
 11. Thengaithittu
 12. Nainarmandapam
 13. Murungapakkam
 14. Kombakkam


Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

Bevolkingsopbouw[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de volkstelling van 2011 telde de stad zelf 241.773 inwoners en de agglomeratie Puducherry 654.392 inwoners. Van de bevolking was 9,3% jonger dan zeven jaar. De geslachtsverhouding was met 1000 mannen tegenover 1045 vrouwen in evenwicht. De alfabetiseringsgraad lag in 2011 met 89,3% boven het nationaal gemiddelde voor zowel de totale bevolking van India (74%) als de totale stadsbevolking (85%). Hoewel de "sociale indicatoren" over het algemeen positief zijn, vormen armoede en slechte levensomstandigheden ook voor Puducherry een probleem. In 2001 woonde 17% van de inwoners in slums.[3]

Bevolkingsgroei[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Inwoners
1948 59.835
1961 73.387
1971 90.637
1981 162.639
1991 203.065
2001 220.865
2011 241.773

In 1948 bedroeg het inwonertal van Puducherry nog geen 60.000, maar na de aansluiting bij India groeide de bevolking sterk. De bevolkingsgroei is de laatste jaren afgenomen omdat er geen ruimte voor stadsuitbreiding is; de groei vindt nu vooral plaats in de voorsteden. Tussen 1991 en 2001 nam het inwonertal van de stad bijvoorbeeld met 9,5% toe, terwijl dat van de agglomeratie met 29,4% steeg. De immigratie naar stedelijke centra heeft hier voornamelijk aan bijgedragen.

Taal[bewerken | brontekst bewerken]

Net als in het omliggende Tamil Nadu is het Tamil de meest gesproken taal in Puducherry. Bij de volkstelling van 2001 sprak 92,3% het als moedertaal. Daarnaast kende de stad zoals veel plaatsen in Tamil Nadu een autochtone Telugusprekende minderheid, die uit 3,2% van de bevolking bestond. Een deel van de moslimbevolking, 1,6% van het totaal, had het Urdu als moedertaal. De overige 2,9% bestond uit verschillende talen, die de immigranten uit andere delen van India spreken.

Tweetalig straatnaambord in Puducherry in het Tamil en het Frans

Het Engels fungeert inmiddels net als in de rest van het land als belangrijkste taal in het onderwijs en in het verkeer, maar ook het Frans heeft als overblijfsel van de kolonisatie een redelijke positie weten te behouden. Hoewel er slechts een kleine minderheid is die het Frans als moedertaal heeft, zijn er wel veel mensen die het het als vreemde taal spreken. Daarnaast wordt het Frans net als het Tamil en het Engels als ambtstaal gebruikt en ook straatnaamborden en dergelijke hebben vaak een Frans opschrift.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

Het merendeel (83,4%) van de bevolking was volgens de census van 2011 hindoeïstisch. Als gevolg van de Franse kolonisatie kent de stad ook een grote christelijke minderheid (10,9%), voornamelijk Rooms-katholieken. Hun aandeel is door de komst van migranten uit andere delen van het land gedaald. Puducherry is de zetel van het Aartsbisdom Pondicherry-Cuddalore van de Katholieke Kerk in India, dat daarnaast ook de districten Cuddalore en Viluppuram omvat. Moslims vormen een kleine minderheid (5,0%) en zijn voor het grootste deel hanafistische soennieten. De rest (0,7%) hangt een ander geloof aan.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

De Basiliek van Puducherry
 • Kathedraal l'Immaculée-Conception
 • Basiliek Sacré-Cœur de Jésus
 • Het monument Aayi Mandapam
 • Promenade Beach, ook bekend als Pondicherry Beach
 • Sri Aurobindo Ashram, spirituele gemeenschap van Aurobindo
 • Matrimandir in Auroville, ten noorden van Puducherry
 • Manakula Vinayagar tempel

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Aurobindo (1872-1950), nationalist en vrijheidsstrijder, yogi, goeroe, hindoe-mysticus, filosoof en dichter

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

 • (en) Website van de gemeente Puducherry

Panorama[bewerken | brontekst bewerken]

Panorama van Puducherry
Panorama van Puducherry

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

 1. (en) Cities having population 1 lakh and above, Census 2011. Census of India, 2011. (Bezocht op 5 december 2015)
 2. (en) Request For Proposal; Muncipal Solid Waste Management Project (MSW) For The Urban Agglomeratiom Of Puducherry. Puducherry Urban Development Agency (PUDA), 4 maart 2014, p. 24-26. (Bezocht op 30 november 2015)
 3. (en) Puducherry City Development Plan - Final Report. Town and Country Planning Department, Puducherry, India; maart 2007, p. 67. (Gezocht via web.archive,org, bezocht op 1 december 2015)

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pondicherry van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Pondichéry, hoofdstad van Fransch-Indië op de Nederlandstalige Wikisource.