Kleine Cubavink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kleine Cubavink
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Tiaris canorus -Canberra Walk In Aviary, Australia-8a.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Thraupidae (Tangaren)
Geslacht: Tiaris
Soort
Tiaris canorus
(Gmelin, 1789)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De kleine Cubavink (Tiaris canorus) is een zangvogel uit de familie Thraupidae (tangaren).

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort is endemisch in Cuba.

Geslachtsonderscheid[bewerken]

Tot de eerste rui na het uitvliegen hebben mannetjes en popjes hetzelfde verenkleed. Hierna krijgt het mannetje een zwart masker, een fel gele tekening rond het masker en een zwarte borst. Popjes behouden hun bruine masker, minder fele tekening rond het masker en een wit-grijze borst. Daarnaast zingen de mannetjes, de popjes doen dat niet.

Huisvesting en voeding[bewerken]

Kleine cubavinken zijn sterke vogels en kunnen het hele jaar in een buitenvolière worden gehouden, zorg wel voor een vorst- en tochtvrij nachthok. Daarnaast zullen cubavinken beschutting zoals beplanting waarderen, ze zullen de beplanting niet slopen. Een tropisch zaadmengsel vormt de basis, maar dit is echter niet voldoende. Ook eivoer/universeelvoer, gekiemd zaad, af en toe levend voer (vooral tijdens de kweekperiode), grit, maagkiezel en regelmatig groenvoer mag niet ontbreken.

Kweken[bewerken]

Een koppeltje cubavinken bouwen samen een nest in een halfopen nestkastje, rieten korfje, traliekastje of in de beplanting. De cubavinken maken een kogelvormig nestje met allerhande nestmateriaal. Het popje legt 2 tot 3 kleine wit-groene eitjes met bruine vlekjes aan de stompe kant. De eitjes worden zo'n 12 - 13 dagen door zowel het mannetje als popje bebroed, na uitkomst worden de jongen zo'n 2 - 3 weken in het nest gevoerd door beide parters voor de jongen uitvliegen. In de periode dat de jongen worden grootgebracht is het verstreken van levend voer is belangrijk, wees hier echter wel voorzichtig mee omdat de ouders anders mogelijk zo snel willen beginnen met het volgende nest dat ze de jongen uit het nest gooien. Wanneer de jongen zijn uitgevlogen worden ze nog een aantal weken gevoerd door hun ouders, als ze zelfstandig zijn kunt u ze het beste apart zetten omdat het mannetje ze op een gegeven moment achterna zal gaan.

Externe link[bewerken]