Kleine aardster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kleine aardster
Kleine aardster
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Phallomycetidae
Orde:Geastrales
Familie:Geastraceae
Geslacht:Geastrum
Soort
Geastrum minimum
Schwein. (1822 [1])
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De kleine aardster (Geastrum minimum) is een schimmel die behoort tot de familie Geastraceae. Deze terrestrische saprotroof komt voor in de kustduinen, droge zandgronden op zand en humus. Hij is een pionier in middenduin en binnenduin, waar hij komt en gaat en opduikt op plekken in de buurt van stuifzand.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De kleine aardster is een kleine tot zeer kleine aardster met een gesteeld bolletje. Het bolletje heeft vrijwel altijd een apophyse (uitzakking aan de onderzijde van het bolletje) en is eerst donker (en dan contrasterend met lichte hof en mondzone) maar spoedig licht grijsbruin. De mondzone is gewimperd en heeft een scherp begrensde hof op een soort verhoging. De kleine aardster heeft zes tot tien relatief dunvlezige slippen die aan de onderzijde vastgegroeide aarde hebben. Ongeopende vruchtlichamen groeien ondergronds en zijn bolvormig tot afgeplat bolvormig, 5 tot 15 mm breed en met vastgegroeide aarde. Hij heeft geen litteken. Hij is niet eetbaar.

De sporen van de kleine aardster zijn min-of-meer rond en meten 4,5 tot 5,5 µm. Ze hebben wratten op hun oppervlak.

Gelijkende soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Van het nest losgeraakte exemplaren van de vierslippige aardster (G. quadrifidum) lijken qua grootte en vorm op de kleine aardster, maar hebben minder slippen (4-5), waarvan bovendien de zwamvloklaag ontbreekt en een andere ecologie (naaldbossen). De zeer sterk op de kleine aardster lijkende soort G. arenarium komt voor in Zuid-Europa en is mogelijk in Nederland te verwachten. De soort onderscheidt zich door kleine ellipsoïde sporen (3-4 × 3-3,5 µm exclusief ornamentatie) en vaak zwak hygroscopische slippen.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel hij zeldzaam is, is hij wijdverbreid in Europa, waar hij voorkomt in verschillende habitats. Hij is een prioritaire soort in het Verenigd Koninkrijk, waar hij is gevonden in de zandduinen van Holkham National Nature Reserve.

In Nederland komt de kleine aardster matig algemeen voor. Hij staat op de rode lijst in de categorie 'kwetsbaar'.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De soort werd voor het eerst beschreven door Lewis David de Schweinitz in 1822.