Kleine bostrechterzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kleine bostrechterzwam
Kleine bostrechterzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Tricholomataceae
Geslacht:Leucocybe
Soort
Leucocybe candicans
(Pers.) Vizzini, P. Alvarado, G. Moreno & Consiglio (2015[1])
Synoniemen

Clitocybe gallinacea
Clitocybe candicans

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De kleine bostrechterzwam (Leucocybe candicans) is een schimmel die behoort tot de familie Tricholomataceae. De terrestrische saprotroof leeft tussen bladeren, hoofdzakelijk van eiken (Quercus), soms ook tussen naalden in loof- en gemengd bos op matig voedselrijke zand of leem. Het komt ook voor in bekalkte dennenbossen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoed

De hoed heeft een diameter van 2 tot 5 cm. De vorm is aanvankelijk convex met een omgekeerde rand, later gebogen, met tijd gespreid en ondiep verzonken in het midden en uiteindelijk trechtervormig. De hoed is niet-gegroefd, licht korrelig en geeft een karakteristiek, glimmend, witachtig glacé oppervlak. De kleur is wit of vuilwit, bij oude exemplaren wordt hij licht vlezig. Het is hygrofaan.

Lamellen

De lamellen zijn breed aangehecht en aflopend getand.

Steel

De steel is 3 tot 5 cm hoog en 2 tot 4 mm dik. De vorm is cilindrisch met de bodem meestal iets verlengd, vaak gebogen. De steel is overlangs vezelig en heeft een wit oppervlak.

Geur en smaak

Het vlees is dun, witachtig, zonder uitgesproken smaak. De geur wordt omschreven als aromatisch. Andere bronnen melden de geur van tomatenbladeren, met een onaangename ranzige of bittere smaak.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Basidia zijn 4-sporig en meet 19–29 × 5–7 µm. De basidiosporen zijn ovaal, glad, hyalien, niet cyanofiel en meten 5-6,5 × 3-3,5 µm.[2] Cheilocystidia zijn afwezig.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De kleine bostrechterzwam komt met name voor in Europa, Noord-Amerika, Japan en Australië.[3] In Nederland komt hij zeer algemeen voor en is het niet bedreigd.[4]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]