Kleine modderkruiper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kleine modderkruiper
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2010)
Cobitis taenia.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Cypriniformes (Karperachtigen)
Familie: Cobitidae (Modderkruipers)
Geslacht: Cobitis
Soort
Cobitis taenia
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De kleine modderkruiper (Cobitis taenia) is een zoetwatervis, en is de kleinste van de drie in de Benelux inheemse modderkruipers.

Algemeen[bewerken]

De kleine modderkruiper wordt 10 tot 14 cm groot. Het is een zeer beweeglijk, wormachtig visje met een fraai patroon van donkere vlekken op zijn flanken. Ter verdediging heeft hij een kleine uitklapbare stekel onder zijn oog. Aan zijn bek zitten zes korte tastdraden die hij gebruikt om `s nachts naar voedsel (kleine diertjes en detritus) te zoeken op de bodem. Overdag verschuilen ze zich in de modder. 's Nachts zwemmen ze graag.

Ecologische betekenis[bewerken]

Kleine modderkruipers komen in een groot aantal watertypen voor, zoals sloten, beekjes en meren, verspreid over heel Nederland. De soort ondervindt geen bedreigingen in Nederland voor wat betreft zijn overleving.
Door verbeterde inventarisatietechnieken (elektrische schepnetten) zal waarschijnlijk blijken dat de soort nog op een groter aantal plaatsen voorkomt in Nederland dan nu bekend is.

Natuurbescherming[bewerken]

Elders in Europa is deze vissoort zeldzaam en staat daarom op de rode lijst van diverse Europese landen. De soort is beschermd krachtens een internationaal verdrag (bijlage 3 van de Conventie van Bern). In 1973 werd de soort opgenomen in de toenmalige Natuurbeschermingswet en kwam daardoor automatisch in de Flora- en faunawet.[2]

Voetnoten[bewerken]

  1. (en) Kleine modderkruiper op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. van Emmerik, W. & de Nie, H.W. 2006. De zoetwatervissen van Nederland. Ecologische bekeken. Sportvisserij Nederland, Bitlhoven.

Externe link[bewerken]

Deltares Habitatresponsfunctie van de kleine modderkruiper

Icoontje WikiWoordenboek Zoek kleine modderkruiper op in het WikiWoordenboek.