Kleinzee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kleinzee
Plaats in Zuid-Afrika Vlag van Zuid-Afrika
Kleinzee
Kleinzee
Situering
Provincie Noord-Kaap
District Namakwa
Gemeente Nama Khoi
Coördinaten 29° 40′ ZB, 17° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 9,10 km²
Inwoners (2011) 728
(80 inw./km²)
Etniciteit[1] 61,13% kleurling
18,13% zwarten
17,86% blanken
Talen[1] 89,93% Afrikaans
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Afrika

Kleinzee of Kleinsee is een dorpje aan de westkust gelegen in de gemeente Nama Khoi in de regio Namakwaland in de Zuid-Afrikaanse provincie Noord-Kaap. Het ligt 72 km zuidoostelijk van Port Nolloth en 105 km westelijk van Springbok aan de monding van Buffelsrivier aan de Atlantische Oceaan. Het dichtstbijzijnde dorp is Grootmis, zowat 10 km verder landinwaarts gelegen aan de regionale weg R355. De Buffelsrivier "stroomt" door Kleinzee, maar de meeste tijd is het alleen maar een droge rivierbedding, aangezien de rivier slechts gemiddeld één keer in de 10 jaar echt stroomt. Het dorpje is bekend voor zijn diamantdelverij.

Geschiedenis[bewerken]

Het dorpje is ontstaan toen in 1925 spoeldiamanten werden ontdekt door een onderwijzser, ene De Villiers en een bouwer ene Alberts. De exploiratie werd over genomen door de Cape Coast Exploration Company Ltd en later door De Beers Consolidated Mines. Het dorp is gesticht in 1927. De naam Kleinzee verwijst naar een lagune aan de monding van de Buffelsrivier.[2]

Voorheen schommelde het bevolkingsaantal rond 2.000 inwoners maar dit is de laatste jaren aanzienlijk gedaald doordat in 2009 de mijnbouw activiteiten sterk zijn reduceerd.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]