Klooster Kleine Zusters van Sint Joseph

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Klooster Kleine Zusters van Sint Joseph, beter bekend als Zusterklooster van Meerssen, is een voormalig klooster voor nonnen in Meerssen in de Nederlandse provincie Limburg. Het klooster is gelegen tussen de Basiliek van het H. Sacrament en het Proosdijpark.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het zusterklooster werd gebouwd ter vervanging van de in 1936 grotendeels afgebroken proosdij van Meerssen. Het klooster werd ontworpen door de Roermondse architect Jos Cuypers en werd in baksteen opgetrokken. In het gebouw vestigde zich de congregatie van de Kleine Zusters van de Heilige Joseph uit Heerlen. Het klooster staat sinds 2006 leeg. Tot voor kort werd getracht het gebouw tot rijksmonument te verklaren om het voor sloop te behoeden.

Sloop[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2008 werd door de gemeenteraad van de gemeente Meerssen besloten, dat het klooster gesloopt zou moeten worden om plaats te maken voor moderne seniorenwoningen. Om dit te realiseren is inmiddels een sloopvergunning afgegeven. De aanstaande sloop leidde echter tot veel opschudding bij de inwoners van Meerssen die voor het grootste gedeelte tegen de sloop van het klooster waren. Uit een enquête van het CDA onder 3000 Meersenaren bleek dat 96% van de inwoners het gebouw wilde bewaren. Andere bezwaren kwamen waren afkomstig van de parochie van Meerssen die bang is dat werkzaamheden op de locatie die pal naast de basiliek is gelegen, de fundamenten van de kerk zou kunnen beschadigen, zoals in het verleden ook reeds gebeurd was. Ook de Rijksdienst voor de Monumentenzorg uitte zijn bezorgdheid en verklaarde dat het klooster op de rijksmonumentenlijst thuishoort. Desalniettemin heeft de gemeenteraad besloten bij monde van de lokale VVD en Partij Groot Meerssen, dat de bezwaren niet gegrond zijn en dat de sloop zo snel mogelijk zal worden uitgevoerd. Begin december 2008 zou de sloop een aanvang nemen. Het klooster is halverwege 2010 afgebroken.[bron?]

Nieuwe bestemming[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn plannen gemaakt om het klooster om te bouwen tot een serviceflat voor ouderen, en zal een stuk bijgebouwd worden. Dit is een onderdeel van het nieuwe centrumplan van gemeente Meerssen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]