Naar inhoud springen

Klooster van Sucevița

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Klooster van Sucevița
Klooster van Sucevița
Land Vlag van Roemenië Roemenië
Regio Moldova
Coördinaten 47° 47′ NB, 25° 43′ OL
Religie Oosters-orthodox
Klooster van Sucevița (Roemenië)
Klooster van Sucevița
Portaal  Portaalicoon   Religie
Kerken in Moldavië
Werelderfgoed cultuur
Verrijzeniskerk
Verrijzeniskerk
Land Vlag van Roemenië Roemenië
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i,iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 598
Inschrijving 1993 (17e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het klooster van Sucevița (Roemeens: Mănăstirea Sucevița) is een klooster van de Oosters-orthodoxe Kerk, en staat in Sucevița in het noordoosten van Roemenië. Het klooster stamt uit 1585. De kerk van het klooster bevat zowel Byzantijnse als gotische elementen en staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO als een van de beschilderde kerken in Moldavië.

Het klooster wordt bewoond door nonnen. De binnenplaats van het klooster is bijna vierkant (100 bij 104 meter) en is omgeven door hoge (6 m), brede (3 m) muren. Op elke hoek staat een toren. Sucevița was een prinselijke residentie en daardoor een versterkt klooster.

Verrijzeniskerk

[bewerken | brontekst bewerken]

De Verrijzeniskerk (Roemeens: Biserica Învierea Domnului) werd gebouwd in 1581 onder Gheorghe Movilă en is gemodelleerd naar de kloosterkerken van Putna en Neamţ. Op zowel de binnen- als de buitenmuren zitten muurschilderingen met Bijbelse episoden uit het Oude en Nieuwe Testament. De schilderijen zijn gemaakt rond 1601 door lokale kunstenaars, de broers Sofronie en Ioan[1], in de traditie van de fresco's onder Peter IV van Moldavië. Toch is er sprake van innovatie wat betreft onderwerp en stijl onder invloed van de westerse schilderkunst, de Russische iconenkunst en een beginnende laïcisering.

In het sanctuarium (het deel van de kerk voorbehouden aan de priester) is een Tabernakel afgebeeld. In de naos (het centrale deel van de kerk toegankelijk voor het publiek) is een Genesis afgebeeld en is er ook een schildering van de familie Movilă, de opdrachtgevers. In de grafkamer is het leven van Mozes afgebeeld. In de pronaos bevat onder andere schilderingen van Maria en de heiligen Joris en Nicolaas.

Buiten, op de exonarthex zijn het Laatste Oordeel en het leven van Sint-Jan-de-nieuwe afgebeeld. De fresco's hebben een groene achtergrond met daarop heldere kleuren. De onderwerpen kaderen in de traditionele iconografie: de hymne van de Heilige Maagd, de boom van Jesse, het gebed van alle Heiligen, Maria met mantel (naar het voorbeeld van Russische iconen). Op de noordelijke wand bevindt zich de meest monumentale voorstelling: de paradijsladder van Johannes van Sinaï, met een gevecht tussen engelen en duivels.

Zie de categorie Sucevița monastery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.