Ko de Boswachtershow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ko de Boswachtershow (radio)
Presentatie Burny Bos
Muziekgenre Nederlandstalig
Type programma kinderprogramma
Uitzendingen
Omroep AVRO
Radiostation Hilversum 3
Periode 1974 - 1984
Portaal  Portaalicoon   Media
Ko de Boswachtershow (televisie)
Opnames Ko de Boswachter, A'dam 1991
Regie Ben Sombogaart
Rimko Haanstra
Joram Lürsen
Rob Mooij
Muziek Leo Anemaet
De Houthakkers
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 1 oktober 1990
Einde 4 juni 1994
Afleveringen 113
Netwerk of omroep AVRO
Zender Publieke omroep
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Ko de Boswachtershow was een Nederlands radio- en televisieprogramma van Burny Bos.

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

In 1974 begon Burny Bos voor de AVRO een radioprogramma voor kinderen onder de naam De Ko de Boswachtershow. De show, die werd uitgezonden op de zondagochtend, was een kindervariant van het programma Vroege Vogels.[1] In de show probeerde hij, als Ko de Boswachter, kinderen kennis te laten maken met de natuur. De teksten voor het programma schreef Bos samen Sjoerd Kuyper en Gerard Brands.[2] In 1975 kreeg Bos voor het programma een eervolle vermelding tijdens de uitreiking van de Zilveren Nipkowschijf en in 1983 ontving hij, voor zijn gehele radio-oeuvre, de Zilveren Reissmicrofoon. In deze periode verschenen er ook boeken en elpees van Ko de Boswachter. De Houthakkers vormden van 1976 tot 1983 het huisorkest van het radioprogramma.[3]

Het radioprogramma stopte toen Bos in 1984 gevraagd werd om de jeugdtelevisieprogramma's van de VPRO te gaan vormgeven. Toen zijn contract met de VPRO in 1989 afliep richtte hij, met broer Frank Bos, televisieproductiemaatschappij Bos Bros op, dat een nieuw exclusief contract tekende bij de AVRO.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Bos Bros besloot om de Ko de Boswachtershow nieuw leven in te blazen. In het televisieprogramma kraakte Ko de Boswachter samen met postbode Anton Gleuf een oude boswachtershut in het Bosbessenbos, om te voorkomen dat deze gesloopt werd. De serie werd geschreven door Burny Bos en geregisseerd door onder anderen Ben Sombogaart en Rob Mooy.

Iedere aflevering duurde 15 minuten. Ko de Boswachter was een natuurmens, terwijl Anton Gleuf slechts droomde van materieel genot. Dit zorgde voor veel conflicten. Iedere aflevering begon met een stukje fictief verhaal, waarna Ko de Boswachter het verband trok tussen het menselijke gedrag van Anton Gleuf en het gedrag van dieren. Dit werd ondersteund met enkele fragmenten uit dierenfilms. Een vast onderdeel van de show was Anton Gleuf's post, waarbij kinderen zelf vragen konden stellen of filmpjes konden inzenden.

In de serie kwamen regelmatig gastacteurs langs, om de verhalen aan te vullen. Zo waren onder andere Huub van der Lubbe, Loes Luca en Angela Groothuizen te gast. Een bijzondere bijrol was er voor Vliegende Panter Remko Vrijdag, die Elco Brinkman portretteerde. Ook kregen Anton en Ko het regelmatig aan de stok met de kabouters die in het Bosbessenbos leefden.

De Ko de Boswachtershow werd uitgezonden van 1 oktober 1990 tot 4 juni 1994. Er zijn in totaal 113 afleveringen gemaakt, in 2003 zijn de 13 afleveringen van het laatste seizoen op dvd uitgebracht.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Audiocassettes[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ko de Boswachter - Dieren om je Huis (1983)

Elpees[bewerken | brontekst bewerken]

  • De plaat van Ko de Boswachter (lp 1975)
  • Ko de Boswachter presenteert: Beesten in het nieuws

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ko de Boswachtershow, het beste uit het bos! deel 1
  • Ko de Boswachtershow, het beste uit het bos! deel 2
  • Ko de Boswachtershow, het beste uit het bos! 21 maart 2012