Koela (Bulgarije)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koela
Кула
stad in Bulgarije Vlag van Bulgarije
Koela (Bulgarije)
Koela
Situering
Oblast Vidin
Coördinaten 43° 53′ NB, 22° 31′ OL
Algemeen
Oppervlakte 63,738 km²
Inwoners
(31 december 2018)
2.618 [1]
Burgemeester Vladimir Vladimirov
Overig
Postcode 3800
Netnummer 0938
Kenteken ВН
Foto's
Ruïnes
Ruïnes
Portaal  Portaalicoon   Bulgarije

Koela (Bulgaars: Кула) is een stad in de Bulgaarse oblast Vidin. Koela ligt op 30 km afstand van de stad Vidin en op 13 km afstand van de Servische grens met het district Zaječar. Op 31 december 2018 telde de stad Koela 2.618 inwoners, terwijl de gemeente Kovatsjevtsi, waarbij ook de omliggende 9 dorpen bij worden opgeteld, 3.654 inwoners had. Koela is de derde stad in oblast Vidin, alleen Vidin en Belogradtsjik zijn groter.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Koela heeft een oppervlakte van 279 km². De gemeente grenst in het noorden aan de gemeente Boïnitsa; in het oosten aan de gemeente Vidin; in het zuidoosten aan de gemeente Gramada; in het zuiden aan de gemeente Makresj en in het westen aan Servië.

Het reliëf van de gemeente is overwegend heuvelachtig. Kenmerken van het reliëf zijn de uitgestrekte ruggen van de valleien, die afgeplat of licht hellend zijn. Het hoogste punt is 692 meter boven de zeespiegel, terwijl het laagste punt zo’n 90 meter boven de zeespiegel ligt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Ottomaanse overheersing heette de stad Adlie (Адлие).

Aan het einde van de achttiende en het begin van de negentiende eeuw vestigden kolonisten uit Teteven zich hier en tot op de dag van vandaag wordt het lokale dialect sterk beïnvloed door de dialecten die gesproken worden in de centrale Balkan, in tegenstelling tot de omringende dialecten.

In de vroege jaren van de 20e eeuw stond de stad bekend om haar voortdurende steun voor de Democratische Partij.

Tijdens de collectivisatie van de stad werd er een coöperatieve boerderij opgericht genaamd “Mitsjoerin”, vernoemd naar de naam van de Sovjet-agronoom Ivan Mitsjoerin.

In 1950-1951 werden acht families (31 mensen in totaal) met geweld de stad uitgezet door het communistische regime.